”Väldigt ovanligt med magsår”

Foto: KANAL75
TRAV

Kalla Faktas granskning av travsporten engagerade många.

Travtränarna är eniga: Programmet var dåligt.

– Ett mycket tunt program, säger Solvallatränaren Roger Walmann.

Vad tycker du om Kalla Faktas granskning av travsporten?

Tror du det är som veterinären säger att 40% av hästarna tävlar med magsår?

Roger Walmann:

Det är inte positivt för travsporten men jag tycker de inte hade speciellt mycket att komma med. Alla kan sitta i skuggan och säga att att Svanstedt använder el på sina hästar. Det kan vara vem som helst. Ett mycket tunt program och jag kan aldrig tänka mig att anklagelserna mot Åke Svanstedt är sanna.

Jag har ingen siffra på det men jag har inte haft många hästar med magsår. Generellt sett kan man säga att det inte finns ett djur som är i människohänder som har det bättre än vad travhästar har det. Vi gör allt i vår makt för att de ska ha det så bra som möjligt. Hästarna har det fruktansvärt bra.

Kari Lähdekorpi:

Det var inget märkvärdigt. Programmet sa egentligen ingenting. Att det finns en veterinär som bara vill synas säger faktiskt inte så mycket och anklagelserna mot Åke Svanstedt är löjliga. De intervjuade Stig H Johansson i över en timme men hade inte en sekund av honom med i programmet. Det passade väl inte in i programmet det han sa. De vill bara svarta ner travsporten. Man börjar ju tvivla på alla Kalla Fakta program nu när man sett det här.

Det stämmer nog inte. Det finns hästar som har magsår men så många tror jag inte det är.

Claes Svensson:

Jag tycker beskrivningen i programmet inte är korrekt. Mantorps banveterinär som var med i sändningen är väldigt okunnig när det gäller travsporten. Han är gammal yrkesmilitär och det märks. Han vill visa sig duktig och synas. Jag tycker han skulle kunna göra sitt jobb bättre än vad han gör nu. Jag känner inte andra veterinärer lika bra som jag känner honom men jag upplever att de andra inte är lika jobbiga.

Hästar som tävlar med magsår kan inte prestera så det stämmer inte. Så hög procent är det absolut inte.

Lennart Forsgren:

Jag är överraskad att det inte var mer skit om travet än var det var. Det var mildare än jag trodde. Veterinärerna som är med tycker mycket men frågan är varför de inte agerar? Varför tar de inte bort hästarna om de ser dåliga ut? Sedan kan man förstå att Åke Svanstedt blir irriterad på reportern. Han ställer upp först på frågorna men sen fortsätter hon tjata på honom. Hade det varit någon som gått fram till expempel John McEnroe i en tennismatch så hade han svingat racketet i huvudet på reportern. Åke är en enormt duktig hästkarl och vore det så enkelt att strömma sina hästar bättre så skulle väl flera göra det. Så fort det går bra för någon blir det avundsjuka.

Jag vet inte hur de fått fram den siffran men det låter väldigt mycket. Det här med magsår har blivit mer och mer uppmärksammat senaste åren men jag kan inte tänka mig det är så många tävlingshästar som har magsår.

Thomas Uhrberg:

Det var ett jättedåligt program. Dålig journalistik och Solvallas banveterinär gjorde ett bra intryck, det gjorde däremot inte Mantorps veterinär. Jag tycker han inte är speciellt bra och han kan inte så mycket.

Nej, det tror jag inte. Magsår är ett jätteallvarligt begrepp och det är nog bara ett par procent som har magsår.