”Vår bana ska bli unik i travvärlden”

Foto: TEMAARKITEKTER
TRAV

Solvalla flyttar och blir en framtida superanläggning.

Banans VD Stefan Lundborg ser enorma möjligheter.

– Vår bana ska bli unik i travvärlden. Det kostar inte Solvalla en enda krona och vi får ökade prispengar, säger han.

Under fredagen kom den sensationella nyheten.

Solvalla kan komma att flytta en kilometer och samtidigt bli en toppmodern anläggning – med tak över banan. Dessutom kommer Brommapojkarnas verksamhet att vara förlagd till arenan och det byggs även en idrottsskola, hotell, restaurang och konferensverksamheter.

Stockholms stad har lagt ett förslag om att köpa marken som Stockholms travsällskap nu äger. De vill bygga 3500 lägenheter där Solvalla befinner sig just nu.

– Markvärdet är så pass högt att när vi säljer byggrätten kan vi finansiera den nya anläggningen utan att behöva ta några lån. Det kommer inte att kosta oss en enda krona. Samtidigt kommer vi att få pengar över på banken så det här är en riktigt bra affär, säger Stefan Lundborg.

Hur mycket kommer Solvalla att tjäna på det här? Vilka pengar rör det sig om?

– Det går inte att säga några exakta siffror just nu. Men med den nya arenan kommer vi även att säkerställa ett visst kassaflöde. Varje månad kommer vi att få in hyra från både Brommapojkarna, idrottsskolan och hotellverksamheten.

Vad ska ni göra för de extra pengarna?

– Det kommer främst att gå till ökade prispengar. Det är vad hela den här verksamheten handlar om i mångt och mycket.

Berätta mer om den nya superarenan som ska byggas?

– Vi är ju bara i inledningsstadiet ännu och det har fortfarande inte tagits några beslut om det ska bli av. Vi har fått ett förslag från Stockholms stad som har gjort en stor utredning. Sedan är det upp till Stockholms Travsällskap och STC att ta ställning till allt.

– Men om det blir av kommer vi att bygga en hypermodern travanläggning. Den ska bli unik i travvärlden och vi tror att det kan utveckla svensk travsport ytterligare. Vi kan få många nya målgrupper till vår arena och stärka svensk hästsport.

– Ett av våra krav till Stockholms stad var att få bygga ett tak över banan. Det är också tänkt att publiken ska komma närmare hästarna. Men hur nära läktare och restauranger ska ligga och hur det ska se ut i detalj har vi inte diskuterat ännu.

Vad händer med den så uppskattade E-läktaren?

– Den kommer att rivas liksom alla andra byggnader. Men är det så att publiken vill ha en E-läktare kanske vi bygger en ny.

Kommer även Hästsportens Hus som ligger vid Solvalla att rivas?

– Det får ATG och STC bestämma själva. Vill de vara kvar kan vi stycka av en del av marken så att de får stanna. Men vill de flytta med oss så är det heller inga problem.

Tror du själv att hela projektet kommer att bli av?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Hela projektet är hyperintressant och det måste vi gå på djupet med, säger Stefan Lundborg.

Byggstart kommer att ske om ett år och hela bygget kommer att ta cirka två år.