”Skulle anmäla dem för ärekränkning”

TRAV

TV4:s program ”Kalla fakta” bytte i söndags namn till ”Lösa rykten”.

Det var den snaskiga sensationsjournalistiken som visade sitt skitiga ansikte.

Målet var alldeles uppenbart:

Att smutskasta den svenska travsporten.

Egentligen är det mest tragiskt att en hel redaktion som kallar sig för grävande journalister ägnar sig åt att ”bevisa” något som de på förhand har bestämt sig för.

Tragikomiskt

På gränsen till tragikomiskt blir det när TV4:s nyhetsredaktion köper den kraftigt vinklade och fabricerade ”sanningen” och tutar ut den i Nyheterna, helt utan eftertanke.

Kalla faktas snaskreporter, Sofia Hartung, har opererat som en hyena bakom ryggen på dem hon velat misstänkliggöra och smutskasta. Vad det gäller Åke Svanstedt är det rent oetiskt. Hon har jagat folk som varit villiga att ”berätta” om grisfösare och djurplågeri. Givetvis hittar hon en person som ”träder fram” (nåja) och ”säger sanningen” om sin gamle chef.

Världens simplaste uppgift

Vem är då den här personen som ”sett allt”? Ingen vet, men att rent allmänt leta rätt på en före detta anställd som med liv och lust kastar skit på sin chef måste vara världens simplaste uppgift. ”Kan jag säga vad jag vill? Är det sant att jag inte behöver visa mitt ansikte? Wow! Får jag pengar också?! Läckert! Ha ha! Nu jävlar! Ska vi köra på en gång?!”

Vore jag Åke Svanstedt skulle jag anmäla Kalla fakta för ärekränkning. De går helt och hållet på vad EN person säger, utan några som helst fakta, bara snack. Vad alla andra som jobbat/jobbar hos Svanstedt säger väljer de att inte visa. Nice… not!

Stor besvikelse

Nej, jag är uppriktigt besviken på Kalla fakta. Deras journalistik är genomusel och låg och deras reporter skulle troligen inte ens klara första frågan i ”Sanningens ögonblick”.

Jag som i min enfald trodde att de skulle göra en seriös granskning av travsporten. Det hade jag gillat. Hästarna är värda det. Men att göra så här – bara skrapa på ytan och leta efter skit som duger som rubrik. Usch. Jag som, mitt fån, trodde att de hade något att komma med.

Att de hetsade Åke Svanstedt arg, var det själva grejen? Löjligt. Hade jag varit Svanstedt vet jag exakt i vems röv den där micken hamnat…

FAKTA

Veckans tips

1. 8 Manna

(Solvalla, V64-2)

Starka spurter i tuffa gäng. Hett bud.

2. 6 Krångel

(Solvalla, V64-5)

Kraftigt uppåt. Vass spurt senast. Drag.

3. 7 Marshland (Solvalla, V64-6)

Hittat stilen. Bra läge. Måste ha fin chans?

Micke Nybrink