”Kan stämma Kalla Fakta”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

I TV4:s Kalla Fakta anklagas Åke Svanstedt för att använda elchocker på sina hästar.

Travtränaren bedyrar att allt är lögn och överväger nu att agera.

– Åke undersöker möjligheten att stämma Kalla Fakta, säger Svanstedts försteman Glenn H Persson.

Kalla Faktas granskning i sitt program under söndagen gick under namnet ”Travsportens dolda djurplågeri”.

Ett inslag handlade om stjärntränaren Åke Svanstedt. Han utpekas av en före detta anställd att använda förbjudna träningsmetoder på sina hästar. Svanstedt ska enligt den anonyma personen ha använt elchocker, eller så kallade ”grisfösare”. Axevallatränaren förnekade det hela och menade att den personen måste ljuga. Nu överväger han att gå ett steg längre.

– Det här är tragiskt och svärtar ner hela rörelsen. Vi är helt oskyldiga och något sådant här har aldrig förekommit hos oss. Åke undersöker nu möjligheten att stämma Kalla Fakta för förtal, säger Glenn H Persson, försteman i stall Svanstedt.

– Helt klart är det någon person som vill skada Åke. Vi har också starka indikationer på vem det är. Det har vi fått in från flera olika håll. Tyvärr är det mycket avundsjuka i sporten och en del kan inte acceptera att det går bra för Åke.

”Var fruktansvärt provocerande”

I samband med tävlingar på Åbytravet intervjuades Svanstedts av Kalla Faktas reporter Sofia Hartung. Han svarade på frågorna men när reportern dök upp ännu en blev Svanstedt irriterad och kastade iväg hennes mikrofon.

– Det var mitt i värmningarna och reportern var fruktansvärt provocerande. Folk som stod runtomkring Åke tyckte att han tog det hela förvånansvärt bra och svarade på frågorna. Sedan kom hon tillbaka och provocerade ännu mer, säger Glenn H Persson.

– Vi har även hört att Kalla Fakta har ringt runt och erbjudit pengar till personer som har jobbat hos oss tidigare. Allt för att de ska ställa upp och prata en massa skit.

De ansvariga för Kalla Fakta är fåordiga när de blir konfronterade med uppgifterna.

– Vi har inga problem med någon stämning. Vi grundar våra uppgifter från Jordbruksverket som har fått in flera anmälningar på Svanstedt. Det är alltså ingenting som vi påstår, säger Johan Åsard, redaktionschef för Kalla Fakta.

Johan Åsard förnekar också att det har förekommit erbjudande om ekonomisk ersättning, till eventuella ”tjallare”.

För två år sedan anklagades Åke Svanstedt också om att han skulle ha använt ”grisfödare”. Då sa han bland annat så här.

– Min yrkesheder sätts på spel. Här jobbar vi stenhårt med att få fram bra hästar och lägger ner tusentals timmar. När hästarna sedan vinner lopp kommer någon med sådana här sjuka påståenden. Det känns för jävligt, sa Åke Svanstedt då.

FAKTA

Kalla Fakta-inslaget om Åke Svanstedt

Ett anonymt vittne, som tidigare jobbat hos Svanstedt, hävdar att Åke beordrat sina anställda att använda elchocker, så kallade ”grisfösare” vid vissa tillfällen. Detta för att hästarna ska springa snabbare och kämpa ända in i mål.

Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket, har fått in ett antal anonyma anmälningar om att Svanstedt har använt el i sina träningsmetoder. Dahlén har nu lämnat det vidare till Tillsynsmyndigheten.

Svanstedt själv säger till "Kalla fakta" om anklagelserna: - Den som berättat det här måste ljuga. Jag skulle gärna vilja prata med den här personen.

Svenska Travsportens Centralförbunds (STC) överveterinär, Peter Forsberg, berättade att han hört dessa anklagelser tidigare. STC har gjort flera oanmälda nedslag hos Åke Svanstedt men har inte hittat något som varit oegentligt.

Banveterinärerna Lars Audell och Anders Darenius påstod att djurskyddet på travbanorna är bristfälligt och att vissa hästar far illa.

ARTIKELN HANDLAR OM