Kung Åke: Jag skiter i tränarligan

Foto: KANAL75
TRAV

Åke Svanstedt har utökat försprånget i tränarligan.

Men enligt han själv betyder den inget speciellt.

– Det viktiga är att hästarna springer in bra med pengar. Om jag sedan är före eller efter Stig H spelar ingen roll, säger Svanstedt.

Det är giganternas kamp om den allsvenska tränarligan.

Tre supertränare slåss om den prestigefyllda titeln. Åke Svanstedts hästar har precis passerat 28 miljoner kronor. Han har därmed ryckt åt sig ett litet försprång och leder med 450 000 kronor. Närmast ligger Kari Lähdekorpi vars hästar har sprungit in 27 556 000 kronor. Halmstadtränaren har toppat ligan under större delen av året men är nu alltså passerad. Som trea ligger stall Stig H Johansson med 27 265 000 kronor inkört.

”Får ändå inget pris för att vinna”

Både Stig H och Lähdekorpi har uttalat att tränarligan är betydelsefull och att de går in hårt för att vinna den. Men ledande Åke Svanstedt är av annan uppfattning.

– Ärligt talat så skiter jag i vem som vinner tränarligan. Det viktigaste för mig är att hästarna springer in mycket pengar och att det går bra för stallet. Om jag sedan är tre tusen kronor före eller efter Stig H eller Lähdekorpi spelar ingen roll.

– Den som vinner tränarligan får väl ändå inget pris för det? De brukar inte ens få en blomsterkvast vad jag vet, säger Åke Svanstedt.

Han tillägger:

– Det är bara media som blåser upp det här varje år. När året är slut är det ändå glömt och då står det inget längre om det i tidningarna. Fast vi tränare har ändå inte tid att läsa några tidningar. Själv läser jag inget annat än propositioner.

Hur har året varit för stall Svanstedt?

– Jag är mycket nöjd med året. Vi har kört in 28 miljoner kronor och har en segerprocent på 19 procent. Det har gått väldigt bra hela tiden sedan april månad. Framförallt har det varit en bra bredd.

Vad är höjdpunkten i år?

– Det är när Torvald Palema vann Olympiatravet, Adams Hall var tvåa och Finders Keepers trea.

Något negativt?

– Torvald Palemas skada var givetvis tråkig när han började säsongen så pass bra. Nu har skadan fått läka ut ordentligt och hästen ser jättefin ut. Vi siktar på comeback framåt våren och Olympiatravet är det första stora målet.

Hur är läget med Adams Hall?

– Han fick en halsinfektion efter segern i Kalmar. Därför stod vi över loppet i Italien. Nu siktar vi på nästa säsong som blir hästens sista. Vi provade i år att både avla och tävla med Adams Hall men det fungerade inte så bra och det blev för mycket slitage på hästen. Nästa år får han göra några starter på våren och sedan gå till avel på heltid framåt sommaren.

Hur är läget just nu i stallet?

– Vi har en del sjuka hästar som problem med halsinfektioner. Men det är väl som i de flesta andra stallar under november.