Tränaren: Jag är inte den anonyma källan

1 av 2 | Foto: TV4
TRAV

I Kalla Faktas granskning av travsporten påstod ett anonymt vittne att proffstränaren Åke Svanstedt använder sig av elpåfösare.

Efter inslaget har amatörtränaren Dennis Ek, som var med i programmet, pekats ut som det anonyma vittnet.

– Det är naturligtvis fullständigt nonsens, säger han.

I söndags sände TV4 Kalla Faktas granskning av svensk travsport. I programmet berättade veterinärer om de plågor som hästarna lider och amatörtränaren Dennis Ek var med och berättade om sin syn på drivningar i loppen. Ett anonymt maskerat vittne påstod att travtränaren Åke Svanstedt använder så kallad elpådrivare i sin träning.

Efter programmet har det diskuterats på flera forum vem som kan vara den anonyma personen och Dennis Ek är den som har pekats ut.

– Det har varit kaos, det är som om jag är skyldig till allt ont. Jag får sms, mail och det är inlägg på flera travsidor om att jag är den anonyma tipsaren, säger han.

Vad står det i smsen?

– Det står att jag är helt dum i huvudet och att mina hästar springer så dåligt. Därför tycker de inte att jag ska säga något, men jag har arbetat med trav i 30 år och har upplevt en massa även om jag är sist i mål.

Hur känns det här?

– Jag är inte ovan vid att folk tycker och tänker om mig och jag brukar bjuda på det, men det känns inte som jag får bemöta det riktigt. Det känns som om man glömmer bort problemen som finns med drivningar. Programmet blev inte så djävla lyckat, säger han.

Att ha ett anonymt vittne som pekar ut Åke Svanstedt tycker han är helt fel.

– Att låta en anonym person sitta och säga det där är inte bra. Då kan ju vem som helst sitta och säga vad som helst. Det finns ju inga bevis, säger han.

Han tycker att det är viktigt att inte glömma bort problemen som finns inom travsporten.

– Man säger att vi har det så bra här jämfört med i andra länder. Men varför ska vi jämföra med dem som har det sämre.

– Mitt tips är att ta bort prispengarna för dem som driver hästarna för hårt. Om någon tränger sig i ett lopp och vinner tar de av dem vinsten. Jag tycker att man kunde införa det även om någon driver sin häst för hårt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM