Triton laddas för att knocka fransmännen

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Han har krossat sina motståndare i år.

Nu laddas Triton Sund mot världens största travlopp – Prix d'Amérique.

– Det är det enda stora lopp jag har kvar att vinna som tränare, det vore otroligt stort att ta hem det med Triton, säger hästens tränare Stefan Hultman.

Triton Sund har varit en av landets framgångsrikaste hästar under året. Stefan Hultmans styrkefenomen har krossat sina motståndare och gått från att vara en bra häst till en superstjärna.

– Han har varit helt fantastisk i år. Han har haft formen på topp ända sedan i mars och det är egentligen helt otroligt.

Slog Commander Crowe

Stefan Hultmans stjärna har vunnit åtta av 17 lopp i år och den mest uppmärksammade segern kom när han besegrade ”omöjlige” Commander Crowe efter en fantastisk duell. Efter lopp grät Stefan Hultman segertårar och ville ta hela världen i sin famn.

– Ingen av Commander Crowe och Triton Sund ville förlora och det mest rättvisa hade kanske varit dött lopp. Triton slår en av världens bästa hästar och gör det med 20-30 meters galopp. Båda två stred till sista blodsdroppen och när jag som gammal farbror sitter i gungstolen hemma så kommer jag komma ihåg det upploppet. Det var helt fantastiskt.

”Pigg som en nötkärna”

Triton Sund har tagit flera stora segrar under året och tillsammans med Jörgen Sjunnesson vann han anrika Sundsvall Open Trot och tjänade 1 000 000 kronor.

Senaste starten gjorde Triton Sund på Jägersro – då slutade det med ett fjärdepris efter ett passivt upplägg. Vann loppet gjorde Commander Crowe som då fick revansch efter förlusten i loppet innan.

– Triton Sund gick med skor då och då flyter inte travet lika bra som det gör när han går barfota.

På lördag startar Triton Sund igen efter lite mer än en månads vila från tävlingsbanan.

– Han behöver verkligen tävla nu. Han håller på att krypa ur skinnet hemma i jobben. Det är fruktansvärt så fin han är. Jag har haft lite problem med hur jag ska matcha honom. Jag brukar inte starta mina stjärnor så länge som jag gjort med honom, men han har ju haft toppform hela tiden. Nu är det stora målet Prix d'Amérique i januari och jag gör allt för att få han i så fin form som möjligt tills dess.

Hur har han tränat efter senaste loppet?

– Han har tränats på rejält. Han har gått både backe och i skogen. Jag kör inga tuffare tempon men han känns fantastiskt fin. Han är pigg som en nötkärna och springer spikrakt i vagnen. Det är verkligen en dröm att köra honom nu. Förrut var han lite tråkig att köra i jobben men nu är det helt annorlunda. Han är verkligen pigg.

Lördagens Gulddivisions lopp är ett lopp i matchningen mot Prix d'Amérique för Triton Sund. Stefan Hultmans stjärna startar från bricka sex bakom bilen. Två strykningar i loppet gynnar Triton som startar som storfavorit.

– Troligtvis kommer han gå barfota på lördag. Halmstad har en av landets finaste banor och han travar mycket bättre barfota. Triton har lärt sig öppna bättre och skulle han komma till ledningen kan jag lova dig att han vinner loppet. Från dödens blir det match, men jag tror på min häst.

Värsta motståndaren på papperet ser ut att vara Colombian Necktie, hur ska ni göra för att knocka honom?

– Får min häst ledningen blir det ingen match. Då blir det walk-over. Men det är på styrka och tempo vi ska slå honom. Örjan får se till att hålla tempo på loppet. Det finns få hästar i världen som slår Triton Sund över 2 640 meter.

Prix d'Amérique

I januari avgörs världens största travlopp Prix d'Amérique på Vincennes i Paris – ett lopp som Triton Sund länge laddats mot.

– Vi har haft det som ett mål ett tag nu och snart är det dags. Jag har planeringen klar för mig. Han ska gå ut nu på lördag för att sedan förhoppningsvis starta i Guldfinalen på Solvalla den 27 december. Sedan blir det ingen mer start innan Prix d'Amérique. Jag kommer skicka ner honom till Frankrike på onsdagen innan Prix d'Amérique. Då kommer han fram på torsdagen och så får han vila fredag och lördag innan han går ut och tävlar i Prix d'Amérique på söndagen. Jag kommer ha honom paketerad och klar hemma när jag skickar ner honom.

Hur tror du han står sig mot de franska hästarna?

– Jag kan bara gå på det jag hört och de säger att det är väldigt öppet i år. Prix d'Amérique är aldrig lätt att vinna men i år har vi svenskar ett starkt lag.

Hur stort vore det för Stefan Hultman att vinna världens största travlopp Prix d'Amérique?

– Det är det enda stora lopp som jag inte vunnit. Jag hade chansen med Naglo som var spelfavorit men det blev för tufft för honom. Det vore otroligt stort att vinna Prix d'Amérique. Men gör jag inte det i år får jag vänta tre år. Då kommer jag vinna med Maharajah…

Om Triton Sund vinner Prix d'Amérique, kan du lova Trav365:s läsare något practical joke då?

– Ha ha, jag spar på den. Jag lovar återkomma med det. Det är ett tag kvar. Men något roligt ska jag väl hitta på, säger Stefan Hultman till Trav365.

FAKTA

Triton Sunds alla storsegrar under året

26 januari Gösta Bergengrens Minneslopp på Bergsåker.

8 mars Östgötaloppet på Mantorp.

10 maj Ådalspriset på Dannero.

28 juni Hilda Zonetts lopp på Bergsåker.

19 juli Axevallalöpning på Axevalla.

30 augusti Norrvidden Sundsvall Open Trot på Bergsåker.

4 oktober Frances Bulwarks lopp på Solvalla.

11 oktober Svenskt Mästerskap på Åby.

Total intjänat: 3 885 000 kronor.