”Han ska vinna Derbyt nästa år”

Foto: Kanal75
TRAV

Han dominerade treåringskullen fullständigt och var överlägsen i Kriteriet.

Nu har Maharajah nya mål i sikte.

– Han ska vinna Derbyt nästa år, säger tränaren Stefan Hultman.

Maharajah var den stora kungen bland treåringarna i år. Stefan Hultmans monsterhäst krossade allt sitt motstånd. Uppståndelsen kring hästen var enorm under året och när den annars så sansade Örjan Kihlström började gråta efter segern i E3-finalen så stannade hela trav-Sverige.

Överlägsen i Kriteriet

Stefan Hultman sa hela året att hans stora mål med hästen var Kriteriet i september – och han lyckades toppa sin häst.

Maharajah var förkrossande överlägsen i Kriteriet och efter segern sa Örjan Kihlström så här i vinnarcirkeln.

– Han har en motor i sig som är helt enorm. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har försökt att hålla på det, men nu ska jag inte krångla något mer, jag tror inte jag har kört en häst som är i närheten av den här, sa en rörd segerkusk.

Halsvirus

Men när Maharajah skulle vinna det sista stora loppet för i år, Breeders' Crown, så var hästen sjuk i försöket och fick då stryk av Timo Nurmos-tränade Yield Boko. Stefan Hultman kollade upp hästen och det visade sig att han drabbats av ett virus och tränaren valde då att stryka sin häst inför finalen. Nu mår Maharajah bra igen och snart ska vinterträningen påbörjas inför nästa års stora mål.

Derbyt.

– Maharajah har vilat en månad. Jag hoppas vi får klartecken för då kommer vi börja träna honom på måndag. Han ska få vinterträna i ett par månader. Malin som sköter hästen säger att han är väldigt pigg och glad och så brukar det vara när de inte fått träna på ett tag. Jag får nog hålla i mig första gången jag ska ut och köra honom, säger Stefan Hultman och skrattar.

När får vi se honom på banan igen?

– Om allt går som det ska så ska han debutera i Kungapokalen i mitten av april. Han är väldigt lättränad och ambitiös så det är inga som helst problem att ställa honom i form.

Det är lätt att glömma bort hans fantastiska säsong då hans sista lopp för året blev en flopp, vad tycker du om hans år?

– Han gjorde en sämre prestation och då hade han halsvirus. Men han vann ju Kriteriet och det var det som var huvudmålet. Med facit i hand borde jag vilat honom efter Kriteriet men nu är det som det är. Jag tycker han varit överlägsen hela året och man får se honom som kullens kung. Jag tycker han gjorde ett mycket bra år och nästa år ska han fortsätta visa vilken fantastisk häst han är. Han ska vinna Derbyt nästa år.

Triton mot Prix d'Amérique

Stefan Hultman har haft ett fantastiskt år. Det är inte bara Maharajah som gjort att Stefan nu är storfavorit att ta hem priset Årets Tränare 2008. Hästar som Lie Detector, Triton Sund och Jaded har alla haft superår och nu laddas Triton Sund mot världens största travlopp – Prix d'Amérique.

– Triton Sund startar på Halmstad den sjätte december i Gulddivisionen. Det är möjligt han får möta Commander Crowe igen då. Sen ska han göra två lopp till efter det innan han skickas ner till Frankrike för Prix d'Amérique. Han kommer inte få gå något förbereddande lopp där nere utan han ska vara paketerad och klar här när jag skickar ner honom. Jag tycker han ska räknas som en segerkandidat i Prix d'Amérique, säger Stefan Hultman.

ARTIKELN HANDLAR OM