Sveriges bästa tvååring ratas

Foto: KANAL75
Zimba Boko med kusken Jorma Kontio.
TRAV

Zimba Boko är Sveriges bästa tvååriga travhäst.

Men hon är tränad i Finland och nya regler gör att hon därmed inte är med bland de nominerade till Årets tvååring.

– Skrattretande, säger kusken Jorma Kontio.

I lördags vann Zimba Boko Svensk Uppfödningslöpning - det största loppet för landets tvååriga hästar.

På tisdagen nominerades kandidaterna till Årets tvååring.

Stjärnkusken Jorma Kontio reagerade kraftigt efter att ha sett Dagens Rätt i TV4 när han såg att Zimba Boko inte var nominerad. Orsaken är att hon är tränad av Markku Nieminen med licens i Finland.

– Reglerna för nomineringen av årets hästar är skrattretande. Att en svenskfödd häst inte kan bli nominerad för att den är i träning utomlands är mycket märkligt. Hur har de ansvariga resonerat? undrar en förvånad Jorma Kontio.

– Att årets bästa tvååring inte är nominerad för att hästen inte tränas i Sverige är ett stort feltänk. Det är trots allt hästen som står för prestationerna. Jag personligen drabbas inte, men det drabbar hästen och även den svenske uppfödaren och hästägaren, fortsätter Solvallakusken.

"Zimba Boko kommer i kläm"

Martin Källberg är ordförande i Svenska Hästsportjournalisters Klubb som står för nomineringarna. Han förklarar:

– Tidigare har reglerna för nomineringarna varit lite halvluddiga och i vissa fall även muntliga, men i år har vi fattat beslut om, och även skrivit ner, nya statuter vad som gäller. När det gäller kategorin Årets tvååring ska hästen vara svenskfödd och i träning hos i Sverige licensierad tränare.

– Jag är medveten om att Zimba Boko kommer i kläm och att hon varit en given kandidat, eller till och med den troliga vinnaren, som reglerna såg ut förra året. Nu får vi ser hur det här faller ut. Skulle det visa sig att reglerna inte passar en eventuellt i framtiden mer internationaliserad travsport kan det givetvis bli aktuellt att skriva om dem igen, säger Martin Källberg.

FAKTA

De nominerade till Årets tvååring är:

Baron Lux (Sven E S Andersson)

Juggle Face (Lutfi Kolgjini)

Turbo Viking (Leif Witasp)

Lars-Ove Pettersson/KANAL75