Svensk bakom jätteskräll i Paris

Foto: Kanal75
Magnificent Rodney och Eric Raffin vid lördagen storseger.
TRAV

Det blev svenskt i topp i storloppet Prix du Bourbonnais i Paris på lördagen.

Magnificent Rodney delade ut över 70 gånger pengarna i odds.

Ulf Nordin, svensk tränare i Frankrike sedan början av 1980-talet, tränar åttaåringen.

– Att han skulle vinna och vara i form redan nu hade jag väl aldrig kunnat drömma om. Vilken fantastisk uppvisning, säger Ulf Nordin

Magnificent Rodney slog igenom förra vintern med seger i världens största montélopp (ridande trav) Prix de Cornulier.

3,3 miljoner kronor var förstapriset den gången. I lördagens Prix du Bourbonnais - en av fyra stora drabbningar inför Prix d´Amerique - fick hästen omkring 570 000 kronor för segern.

Fokus på montén

Förra vintern startade Ulf Nordin sin häst i både monténs och sulkytravets storlopp på Vincennes.

– Vi provade Prix d´Amerique veckan efter montésegern men det ska vi inte göra om. Trots att han visar att han är bra även i sulkylopp blir det bara start i Prix de Cornulier nu i januari. Det är i monté han är bäst.

Kupp mot täten

Nordins skrällhäst kördes av Eric Raffin som satte allt på ett kort i ett våldsamt speedryck mot täten

1400 meter från mål. I ledningen stannade man sedan loppet ut.

Favoriten Olga du Biwetz hamnade i ingenmansland utvändigt och testades invändigt den sista biten av Jos Verbeeck. I mål skiljde det bara huvud och hals till Magnificent Rodneys fördel. Segertiden blev 1.14,1 över 2850 meter.

– Alla blev nog överraskade över den här segern. Han har haft lite små problem med benen den här säsongen och varit ifrån i sex månader. Det här var hans fjärde lopp under vintermeetinget. Jag har inte bestämt om det blir monté eller sulkylopp nästa gång. Huvudsaken är att han är i form i januari, berättar Ulf Nordin för Kanal 75 i vimlet efter loppet.

Galopp för Kolgjini

Enda helsvenska ekipage i loppet var Glen Kronos och Lutfi Kolgjini. Det svenska Prix d´Amerique-hoppet satt tidigt i ledningen men galopperade kort efter att vinnaren tagit över.

Kolgjini menar att han släppte ifrån sig täten i tron han snabbt skulle få överta kommandot igen.

– Men det gick inte. Eric Raffin markerade tydligt att han inte tänkte släppa och galoppen kom då vi touchade i en vagn. Glen Kronos kändes fantastiskt fin. Galoppen berodde på den mänskliga faktorn, säger Lutfi Kolgjini.

Med 25 meters tillägg startade det tunga gardet Exploit Caf, Oiseux de Feux, Meaulnes du Corta, Offshore Dream och One du Rib. Dessa syntes dock aldrig till någon gång i den övre halvan av fältet vilket också brukar vara brukligt i dessa förberedelselopp.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM