Solvalla ett steg närmare flytt

Foto: TEMAARKITEKTER
TRAV

Stockholms Travsällskap beslutade på måndagen att gå vidare och utreda Stockholm stads förslag om att flytta Solvalla närmare Bromma flygplats.

– Det är ett riktigt spännande förslag och det måste vi ta chansen att utvärdera in i minsta detalj, säger travbanans vd Stefan Lundborg.

Det förslag som Stockholms stad kommit med skulle innebära att Solvalla flyttar ännu närmare Bromma flygplats, att en multiarena för Brommapojkarna byggs intill banan och att Stockholms stad bygger 3 500 lägenheter på platsen där Solvalla är beläget i dag.

– Spontant ser jag inga nackdelar med förslaget. Det finns vissa detaljutredningar vi måste göra, bland annat en miljöutredning och så måste vi titta på ekonomin i detalj. Arbetet med att få svar på de frågorna kanske tar ett år men spontant tycker jag att vi har fått ett riktigt spännande förslag. Att göra det här tillsammans med Stockholms stad skulle innebära nya möjligheter, som ekonomiskt trygghet och att vi kan flytta fram svensk travsport och bli ett föregångsland, säger Stefan Lundborg.

"Vad fasiken ska vi flytta för?"

Margareta Wallenius-Kleberg, tidigare ordförande och nu hedersmedlem i Stockholms Travsällskap, ser inte lika positivt på förslaget, som också skulle innebära att Solvalla blir världens första travbana under tak.

– Inte ska vi flytta under en landningsbana på Bromma. Jag har lite svårt att tänka mig sista heatet i Elitloppet där, när ett flygplan dundrar in över anläggningen. Vi har i dag en av världens vackraste anläggningar och jag tycker att Solvalla är en resurs för Stockholms stad. Visst är det fånigt att ha en stor anläggning som står tom stora delar av veckan men det går ju att skapa en massa mervärden runtomkring Solvalla där banan ligger i dag. Vi har ju tidigare talat om att få hit en multi- och mässarena och jag förstår inte vad fasiken vi ska flytta för.

Kan tvingas flytta

Vad Stockholms Travsällskap än kommer fram till efter att styrelsen har utvärderat det framlagda förslaget, kan Stockholm stad i princip tvinga fram en flytt.

– Det vet man inte än men en risk finns. Stockholms stad har visat ganska tydligt att man tittar på det här området och på lång sikt, kanske 15-20 år, har man nog andra planer för det här området. Det bör man ha med sig i beslutsunderlaget, säger Stefan Lundborg.

Ola Johansson/Kanal75