”Nu handlar det om äran”

Foto: ALN
TRAV

Han har vunnit 28 av de 31 senaste åren.

I år är konkurrenterna honom hack i häl.

Stig H Johansson kan rycka i tränarligan under onsdagens V64-tävlingar.

– Nu är det inte så mycket pengarna utan mer äran det handlar om, säger han.

Stig H Johanssons hästar har hittills i år sprungit in 28 670 206 kronor. Det är 128 878 kronor mer än tvåan Kari Lähdekorpi och 195 411 kronor mer än trean Åke Svanstedt. Med drygt tre veckor kvar av året är alltså kampen i den allsvenska tränarligan stenhård.

I fjol gick den hedervärda titeln till Halmstadtränaren Kari Lähdekorpi. I år är Stig H Johansson, som tog hem tränarligan för första gången 1977 och sedan dess bara har blivit snuvad på segern tre gånger (Olle Goop 1989, Åke Svanstedt 2004, Kari Lähdekorpi 2007), naturligtvis sugen på att återställa ordningen.

– Vinner man är det ett kvitto på att det går bra, men eftersom de tre stallen i toppen kört in ungefär lika mycket är det mest äran det handlar om nu, säger Johansson, som trots att han toppar tränarligan inte är helt nöjd med året.

– Det har gått bra periodvis men jag vill inte säga att det har varit något kanonår. Det har varit lite för ojämnt och vi hade en svacka när hästarna inte gick någonting. Men jag är nöjd med avslutningen.

Artistic Ås tillbaka efter skada

Och lite nöjd måste allt Johansson vara. Han är nämligen också den tränare som har kvalat in flest hästar till de stora årgångsfinalerna. Totalt har han under 2008 haft med 25 finalister i de årgångslopp där förstapriset varit 500 000 kronor eller mer, och det är fem mer än tvåan på listan (Roger Walmann).

– Det finns naturligtvis en hel del roliga minnen i år. Det trevligaste för mig är nog när vi tog dubbla Breeders' Crown-segrar i Eskilstuna, säger Stig H, som i onsdagens avslutande V64-avdelning på Solvalla har chansen att ta hem ännu ett stort årgångslopp.

V64-6 utgörs nämligen av säsongens sista stora årgångsfinal, Solvalla Grand Prix, med 500 000 kronor till vinnaren. Stig H har fyra hästar till start i loppet och bland dessa återfinns Artistic Ås. Han har sprungit in mest pengar av alla hästar i den serie som ligger till grund för vilka som får vara med i finalen, men har nu inte tävlat sedan i juli.

– Han gjorde sig illa i samband med en start i Malmö och det har tagit den här tiden för skadan att läka ut. Han har fått ett bra utgångsläge och känns bra i jobben men efter närmare tre och en halv månads tävlingsuppehåll kan man vara rätt säker på att han inte har toppform. Men han har tränat bra så det är inte givet att han är så långt ifrån den heller.

Vad kan du säga om dina övriga finalister?

– Bobtail är väl en av de hästar som är mest igång för dagen. Hon har haft bra form länge och visar inga tecken på att vara sliten.

– Infatti November (V64-6) hoppade innan bilen släppte fältet senast i Europaderbyt i Milano. Han kändes bra innan det och har känts bra i ett par lätta jobb efter det också, så formen verkar helt okej.

– Evidence Ås (V64-6) går bra hela tiden och var bra även i Milano senast. Det är en riktig hedershäst som haft en lång säsong. Nu har han ett dåligt läge och får nog svårt att vinna.

Segerbud trots dåligt startspår

Stig H Johansson kunde haft med Paper Moon (V65-1) i Solvalla Grand Prix, men valde istället att ta ut henne mot enbart ston i Petit Prix. Där ska hon försöka ta hem segerchecken från spår åtta bakom bilen.

– Hon fick gå lite tidigt i Europaderbyt senast och hade möjligen kunnat få en slant annars. Utgångsläget är tråkigt den här gången men jag tycker att hon ska ha lite möjligheter ändå. Det är bra åtta hästar med och hon gör bra insatser hela tiden.

Stig H har ytterligare tre hästar till start inom V64-spelet (Rambo Lambo (V64-2), Kastanjett (V64-2), Bar Code (V64-4)), men som det låter kommer inte de att hjälpa till så värst mycket i hans eventuella ryck i tränarligan.

– Jag tror inte på någon direkt segerchans med någon av dem.

Ola Johansson/Kanal75