FLYTTRÖRAN

TRAV

Hästinfluensan slår hårt mot trav-Sverige.

Nu ställer Åbytravet in tre tävlingsdagar.

– Denna typ av influensa är mycket smittsam, därför måste vi vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra fortsatt smittspridning, säger Per Wetterholm på Åbytravet.

Tisdagens lunchtävlingar tvingades Åbytravet flytta till Axevalla på grund av den hemska influensan som drabbat Åbytravet. Det var länge tveksamt om banan skulle kunna köra torsdagens tävlingar.

Nu har beslut tagits.

Torsdagens tävlingar ställs in – plus två andra tävlingsdagar.

– Torsdagens tävlingar (10/12) flyttas till Axevalla. Lunchtravet (16/12) flyttas till Jägersro och torsdagen den 18 december ställs in, säger Per Wetterholm och fortsätter:

– Denna typ av influensa är mycket smittsam, därför måste vi vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra fortsatt smittspridning. Hästar som insjuknar i influensan får kraftig feber och näsflöde i ett par dagar, följt av hosta. Sjukdomen går dock över ganska fort. Det är långt ifrån alla hästar som insjuknar, många hästar är vaccinerade mot A2 influensan och dessa drabbas endast lindrigt eller inte alls. Både Åby Stallbacke och Balltorp är isolerade i minst tio dagar.

När friskförklaras Åbytravet?

– Tidigast från och med fredag 19 december är Åby friskförklarat och isoleringen hävs. Vi räknar med att V75-tävlingarna lördag 20 december kommer att kunna genomföras som planerat, säger banans sportchef Per Wetterholm.