Influensan hotar V75

Foto: ALN
TRAV

Den extremt smittsamma A2-influensan härjar vilt bland travhästar i Sverige.

Värst drabbat är Åby utanför Göteborg som tvingas ställa in sina tre kommande tävlingsdagar.

Foto: Kanal75
Veterinär Stig Hägglund på STC fick många nya fall av A2-influensa rapporterade till sig under tisdagen och befarar att fler tävlingsdagar kan komma att flyttas/ställas in

STC:s Operativa Smittskyddsgrupp (SOS) beslutade på tisdagen att Åbytravet hålls stängt fram till och med 18 december. Detta sedan man fått säkra indikationer på att det verkligen är A2 som gjort flera hästar sjuka på banans stallbacke samt den närliggande träningsanläggningen Balltorp.

Åby skulle ha kört tre tävlingsdagar under perioden. V65-omgången 11 december kommer att flyttas till Axevalla. Lunchtravet 16 december avgörs istället på Jägersro medan "vardagstravet" nästa torsdag ställs in helt.

Lördagen 20 december är det tänkt att Åby ska stå som värd för V75.

– Vi har inte fått in några nya fall idag (tisdag) vilket gör att vi fortfarande har förhoppningar om att kunna öppna Åby till dess, berättar veterinär Stig Hägglund på SOS, vars nya policy är att stänga alla travbanor där sjukdomsfall konstaterats under tio dagar.

V75 kan ställas in

Det är emellertid inte bara Åby som är drabbat. Stallbackarna i Halmstad, Visby, Skellefteå och Solänget är också isolerade, dessutom finns det fler misstänkta fall.

– Jag har fått in 14 rapporter bara idag och det rör sig om stall över hela landet. Givetvis isolerar vi dessa och utför tester, men det är naturligtvis en större sak om det händer på en bana så vi måste ställa in eller flytta tävlingsdagar, säger Hägglund.

På lördag ska V75 köras på Färjestad.

Vad händer om man konstaterar A2 där?

– Teoretiskt sätt kan det bli så att vi måste ställa in. Om fallet exempelvis kommer på lördagsmorgonen och det är omöjligt att hinna flytta tävlingarna. Vår första prioritering är alltid djurskyddet och det går inte att transportera hästar hur som helst med så kort varsel.

– Men vi har en beredskapsplan och första reservbana på lördag är Örebro som står redo att ta över från Färjestad

Vaccination blir obligatoriskt

Inom både ridsporten och galoppen är A2-vaccinering obligatorisk. Man frågar sig naturligtvis varför det inte gäller travhästar också.

– Först och främst ska sägas att nästan alla tävlingshästar är vaccinerade idag. De drabbas då betydligt lindrigare och blir inte smittbärare. Orsaken till det här utbrottet är i första hand unghästar.

– Historiskt sett har A2-utbrotten skett med cykler på fem-sex år. De senaste åren har det blivit vanligare. Varför vet vi inte, men det har gjort att vi beslutat om att också införa ett obligatorium för vaccination från 1 januari 2010, säger Stig Hägglund.

FAKTA

om hästinfluensa/A2

Symptom

Feber upp till 41°, näsflöde (rhinit) och hosta. Vaccinerade hästar har i regel lindriga symptom. Hos ovaccinerade är symptomen allvarligare och sjukdomen får ett mycket utdraget förlopp, där det även är vanligt att följdsjukdomar som lunginflammation och hjärtmuskelinflammationer tillstöter.

Inkubationstid

Normalt 2 - 3 dagar. Min/max: 18 tim - 10 dagar.

Behandling

I okomplicerade fall, i synnerhet hos vaccinerade hästar, har sjukdomen ett odramatiskt förlopp och kräver ingen behandling, endast vila. Med tanke på risken för komplikationer, bör hästen vila minst två veckor efter att den varit fri från symptom. Sekundära bakterieinfektioner är vanliga, speciellt hos ovaccinerade hästar. Dessa behandlas vid behov med antibiotika.

Källa: STC

Robin Johansson/Kanal75