Foppa: Det här var riktigt roligt

Foto: Lars Jakobsson/KANAL75
Peter Forsberg skrattade gott när han tackade Robert Bergh för segern, men höll sig själv på avstånd från sin stjärna Adrian Chip
TRAV

Året har varit motigt.

Många har tvivlat.

Men i säsongens elfte timme fick Adrian Chip upprättelse.

Peter ”Foppa” Forsbergs stjärntravare fullständigt förnedrade sina kullkamrater i finalen av Solvalla Grand Prix.

Ifjol blev sprang han in 6,6 miljoner kronor och blev den vinstrikaste svensktränade treåringen genom tiderna.

Som fyraåring hade det inför onsdagens lopp "bara" blivit en miljon för Adrian Chip. Men den här onsdagskvällen visade hästen åter de egenskaper som gav andraplatsen i världens största treåringslopp Hambletonian och segern i Orsi Mangelli i Italien.

Robert Bergh kastade loss från andra par utvändigt 700 meter från mål, kort efter att ledande favoriten Quarcio du Chene plötsligt galopperat. I ett huj flög Adrian förbi sina konkurrenter och redan 100 meter före mål kunde Bergh i överlägsen ledning bjuda på en segergest.

– Det var kanonkul att få avsluta säsongen på det här sättet och visa hur bra hästen är, sade Bergh som också gav sin förklaring till varför Adrian Chip bara sporadiskt visat sin kapacitet under 2008.

– Han är uppväxt på hårda banor och är otroligt känslig för underlagen i Sverige. När det är riktig tävlingsbana som det blev efter regnet ikväll så är han enorm. Då får han rätta fästet och blir fyrhjulsdriven. Adrian är en riktig Formel 1-bil, sådana kan man inte köra på grusvägar.

Inte lika tuff utanför rinken

Finalen av Solvalla Grand Prix var det sista riktigt stora loppet som kördes i Sverige i år. Förstapriset var en halv miljon kronor och segertiden för Adrian Chip blev 1.13,6a/2 140 meter.

Ägaren Peter Forsberg var på plats på Solvalla, men det hjältemod och totala oräddhet han genom åren visat upp i ishockeyrinken lyste med sin frånvaro i vinnarcirkeln.

– Jag går inte och ställer mig där..., konstaterade Forsberg och höll sig stadigt på säkerhetsavstånd från sin frustande stjärna under prisutdelningen.

Däremot verkade även han uppriktigt lycklig över segern.

– Det här var riktigt roligt. Det är så himla kul att han får visa att han är så här bra i Sverige också, sade Peter Forsberg om hästen som likt honom själv nått sina största framgångar på andra sidan Atlanten.

Den här triumfen ger väl knappast Adrian Chip samma hjältegloria som hans ägare fick efter straffdramat mot Kanada i OS i Lillehammer 1994. Men det kanske kommer sista söndagen i maj.

– Ja, tänk en riktigt regnig elitloppssöndag, det vore något, summerade Robert Bergh med drömmande blick.

Ny stayerskräll från Gotland

De fyraåriga stonas uppgörelse Petit Prix gick till Oblige Ås och Daniel Redén. Ekipaget skuggade Paper Moon till upploppet och speedade säkert förbi på snygga 1.13,7/2 140 sedan täthästarna bränt sina krafter i en tuff öppning.

– Det här är en fantastiskt fin häst och jag tycker verkligen hon kämpat ihop till det här, sade Daniel.

Gotlandsamatören Jonny Lehrberg vet uppenbarlig hur man tränar fram styrka och har en sällsynt förmåga att skrälla i långlopp i huvudstaden. För några år sedan vann hans Go Places två gånger om på Solvalla till nästan hundra gånger pengarna. Den här gången fick Lehrbergs anhängare nöja sig med att få drygt tjugofalt tillbaka sedan Daniel Olsson satt dit Just By Myself i kvällens näst högst doterade lopp - Hästägarkannan över tre varv. Vägen till de 150 000 kronorna löpte via tuff press för ledningen, svar, sen lucka och en pigg spurt som räckte till att fånga in undflyende Superior As i sista steget.

Nära miljonutdelning på V64

Ännu mer rafflande blev avslutningen i bronsförsöket. Access Tooma och Tommy Hanné pressade sönder ledande Leading Lantern och såg ut att ha allt klart när Max Hugo kom som skjuten ur en kanon långt ut i banan och snodde segern på mållinjen.

– Han ska köras såhär, då är han fruktansvärt snabb en bit, konstaterade med rätta segerkusken Stefan Persson.

V64-raden betalade 822 806 kronor till sex vinnare och kompletterades av värmningsskriket Indian Quick D.K. samt favoriten Rakas vilka båda spurtade ner motståndet efter utvändiga hängresor.

Robin Johansson/Kanal75