Tv-profilen gör debut – som kusk

Foto: KANAL75
TRAV

Han är van att intervjua kuskarna efter loppen på Solvalla.

På torsdag gör Per Skoglund debut – som kusk.

– Det ska bli så jävla roligt, säger han.

Per Skoglund, 27, är känd från Solvallas vinnarcirkel där han intervjuar segerkuskarna efter loppen. Han är även mycket populär i tv-rutan där han ofta deltar i Vinnare V75 i TV4 på lördagarna.

Men på torsdag kan Per själv få bli segerintervjuad – han gör då debut – som kusk.

– Jag vet att man inte får svära, men det ska bli så jävla roligt! Jag höll på mycket med hästar när jag var yngre men sedan blev det mycket jobb och jag blev allergisk. Jag är ute hos Glen Norman och kör rätt så mycket häst så jag tänkte att det var lika bra att ta licens. Det är så fruktansvärt roligt att köra häst, säger Per Skoglund.

Hur lång tid har utbildningen tagit?

– Tre månader ungefär. Det svåraste är att lära sig voltningen och veta hur hästarna fungerar. Sedan avslutar ett skriftligt prov där det kommer frågor om allt möjligt inom travet.

Maharajah

Loppet Per kör på torsdag är ett amatörlopp. Skoglund kör Stefan ”Tarzan” Melanders Digital Recorder på Eskilstuna och ekipaget startar från spår ett bakom bilen. Läser man tipstidningarna lär Skoglunds häst bli hårt betrodd.

– Det får bli som det blir. Det är första loppet och Stefan var snäll som satt upp mig. Målet är att inte köra galopp och ta sig i mål. Men Digital Recorder har varit ute mot Maharajah så det är nog en rätt så bra häst för ett amatörlopp på Eskilstuna. Man kan säga att det är kusken emot, säger Per och skrattar.

Har du läst på loppet noga?

– Jag har läst på sedan startlistan kom. Det känns ungefär som att gå ut på en tunn is som man är osäker på om den håller. Men när man väl tagit sig över så är det en fantastisk känsla. Så känns det.

Kommer du vara nervös när bilen börjar rulla?

– Jag tror inte det. Man är så extremt fokuserad på loppet och hästen. Men det är stora djur och man ska ha respekt för dem.

Om du får jämföra dig själv med någon toppkusk, vilken skulle det bli?

– Då är jag nog en Örjan Kihlström, säger Per Skoglund.