Rösta på den bästa svenska prestationen

Foto: KANAL75
TRAV

Den bästa prestationen någonsin i svensk travhistoria.

Nu är det upp till dig att rösta.

Fram till på lördag den 13 december kan du vara med och bestämma vilken du tycker ska vinna.

Vinnare V65:s redaktion har tagit ut de tio nominerade till den bästa prestationen någonsin i svensk travhistoria. De har även bestämt plats tio till och med fyra. Men nu är det upp till svenska folket att rösta på sin favorit av de tre återstående hästarna.

Här nedan har du all information om hästarna samt hur du ska gå till väga för att rösta. Längst ner i artikeln hittar du även filmer på hästarna. Du har fram till lördag kväll på dig att rösta och på söndag avslöjas vilken häst svenska folket tycker ska hamna på tredjeplats. Nästa söndag avslöjas ettan och tvåan.

Kostnaden för ett sms är en krona plus eventuell operatörsavgift.

Här är de tre superhästarna du kan rösta på:

Scotch Fez Prix d'Amerique 1950 (Sms:a V65 mellanslag Scotch till 72 400)

Efter tre dagars resa på ett iskallt tåg lyckades Scotch Fez vinna världens tuffaste lopp, Prix d’Amérique på ny rekordtid. Andra svenskar har gjort om bedriften på Vincennes, men Sören var först.

Scarlet Knight Hambletonian 2001 (Sms:a V65 mellanslag Scarlet 72 400)

För första gången i loppets då 75 åriga historia lyckas en häst som inte var tränad i USA att vinna ett av världens mest prestigefylla lopp. Stefan Melander belönades med fem miljoner och en evig plats i den svenska travhistorien.

Ina Scot Prix d’Amérique 1995 (Sms:a V65 mellanslag Ina till 72 400)

Inför loppet fick Ina Scot viss uppmärksamhet, men det berodde mest på att en kvinna för första gången i loppets historia skulle delta som kusk. Få, om ens någon, trodde att Helen A Johansson och Ina Scott skulle ha något med slutstriden att göra. Prestationen på Vincennes den 29 januari 1995 ansågs så stor att Ina Scott och Helen A Johansson va en allvarlig kandidat till Bragdguldet det året.

De här placerade sig på plats 4-10

4 Ego Boy Elitloppet 1973

Duellen på Solvalla när två världar möttes är kanske den mest klassiska i svensk travhistoria. Dalahästen Ego Boy från det lilla stallet besegrade superstjärnan Flower Child från USA. Vinsten den 27 maj 1973 innebar att svensk travsport tog steget in i folkhemmet.

5 Copiad Elitloppet 1994

Aldrig har två hästar varit så överlägsna i Elitloppet som Copiad och Pine Chip. I en rykande duell, där de två hästarna lämnade de övriga fältet, vann till sist Copiad tillsammans med Erik Berglöf.

6 Victory Tillys världsrekord 2002

Som första häst lyckades Victory Tilly ta sig under drömtiden 1.09.0. På Meadowlands den 3 augusti sprang den svenska superstjärnan på 1.08.9.

7 Max Flukt Harper Hanovers 2005

Med endast sju starter i karriären och tuffaste möjliga resa lyckades Max Flukt vinna Sveriges tuffaste lopp.

8 Queen L Prix d’Amérique 1993.

Som första svenskfödda häst lyckas Queen L vinna Prix d’Amérique. Efter en lysande avslutning vann hon på ett övertygande sätt.

9 Going Kronos världsrekord 2006

Det finns en treåring som sprungit under 1.13.0 på mellandistans. I den långa E3 finalen krossade Going Kronos det övriga fältet och vann på den nya rekordtiden 1,12.2.

10 Järvsöfaks världsrekord 2005

Som första kallblod sprängde Järvsöfaks drömgränsen 1.18.0 då han i Gävle raderade ut Spikelds världsrekord. Det nya rekordet löd 1.17.9.