”Vi jagar mat i skogen för att inte svälta ihjäl”

Foto: ALN
Ove A Lindqvist.
TRAV

Han är flerfaldig champion på norrlandsbanorna och har kört in över tre miljoner kronor i år.

Ändå kan Ove A Lindqvist tvingas sluta med travsporten.

– Det är mycket illa ställt här uppe. Vi norrlandstränare får jaga mat i skogen för att inte svälta ihjäl, säger Lindqvist och går till angrepp mot stortränarna i södra Sverige.

– De bara gnäller och tänker på sig själva.

Många av travtränarna i Norrland är i ekonomisk kris. Prispengarna är dåliga, avstånden mellan banorna är långa och det är svårt att få hästägare som satsar.

Nu finns det även hot om nedläggning av vissa banor.

Ove A Lindqvist, eller ”Långben” som han kallas, är en stor profil i Umeå. Han är en av de mest framgångsrika tränarna i övre Norrland. Men nu har Lindqvist allvarliga planer på att sluta helt med travsporten. Orsaken är att han håller på att gå omkull ekonomiskt.

– Det är tufft att vara tränare här uppe. Mycket tufft. Trots att jag har kört in bra med pengar så räcker det inte på långa vägar. Flera av mina tränarkollegor funderar på att sluta eller flytta söderut, säger Ove A Lindqvist.

– Vi spelar inte alls på samma villkor som södra och mellersta Sverige. Vi har precis samma kostnader för personal och foder, men det är en gigantisk skillnad på prispengarna.

Blev hjärtopererad

I början av året blev Ove A Lindqvist sjuk och tvingades till en hjärtoperation. Idag är han helt återställd men när sjukdomen slog till var han mycket nära att lägga av som tränare.

– Jag var nära att sluta då men har gett det här en sista chans. Jag har investerat fem miljoner i en ny gård som vi har byggt upp de senaste åren. Vi har 17 hästar i träning och det är väldigt svårt att skaffa nya hästägare som vill satsa.

– Får man fram en riktigt bra häst här uppe i Norrland så flyttas den genast söderut till någon annan tränare. Det är där prispengarna finns.

Men kan du inte själv tänka dig att flytta?

– Jag har provat tidigare och det gick väl ganska bra. Men jag trivdes inte alls och det är ju också en viktig bit. Har man familj får man ju ta hänsyn till att alla ska trivas.

Besviken på Lähdekorpi

Ove A Lindqvist är också kritisk till ett par av landets stortränare. Han är irriterad på att de bara tänker på sig själva hela tiden och glömmer bort norrlandstränarna.

– Det är alldeles för mycket gnäll bland stortränarna. Värst är Kari Lähdekorpi som ständigt gråter ut i pressen. Jag är besviken över att de bara tänker på sig själva hela tiden. De ser inte till det stora hela och att svensk travsport ska finnas i HELA landet. Dessutom har de gräddan av det bästa hästmaterialet. Vi får däremot köra med andrasorteringen, hästar som de har misslyckats med.

– De snackar om att V75 inte ska köras i Norrland för att det är så långt att resa. Men herregud, för oss här uppe är det vardagsmat att resa långt. Och man kan ju vända på det och säga att vi alltid får åka jättelånga sträckor när V75 mest går i södra Sverige. Varför ska vi ha det sämst hela tiden. Det är väldigt orättvist, säger Lindqvist.

Vill byta ut de styrande

Umeåtränaren är heller inte nöjd med tjänstemännen i travförbundet.

– Jag är också besviken på de styrande inom STC. Det är fel folk på fel plats, inget snack om den saken. De måste bytas ut omedelbart för de glömmer hela tiden bort oss i Norrland. Prispengarna har också stått stilla alldeles för länge.

– Många tränare som har varit duktiga har flyttat söderut. Och det verkar som att staten är ute efter stänga av Sverige vid Gävle. Södra delen av landet kommer att bli överbefolkat om några år.

Hur ser du på framtiden? Vad händer om vissa banor kommer att läggas ner i Norrland?

– Då blir det jättekris. Jag har redan nu planer på att sluta och blir det inte bättre inom ett år kommer jag att ta ett vanligt jobb.

– Jag har det fruktansvärt tungt ekonomiskt och får vända på varenda krona. Det är samma för många av mina kollegor här uppe. Men vi norrlänningar är överlevnadsmänniskor. Vi är ute och jagar vår egen mat i skogen för att inte svälta ihjäl, säger Ove A Lindqvist.