”Är min bästa vinstchans”

Foto: KANAL75
Claes Sjöström, 32, Solvallas näste proffstränare som kör tre hästar inom V65 på hemmabanan på söndag.
TRAV

Hallo där...

...Claes Sjöström, 32, Solvallas näste proffstränare som kör tre hästar inom V65 på hemmabanan på söndag.

Du har berättat att du ska ta ut proffslicens från och med årsskiftet. Hur kommer din arbetssituation att förändras då?

– Inte så mycket egentligen. Jag jobbar på familjens gård i Gottröra utanför Arlanda tillsammans med min farbror Ove och kommer att fortsätta med det. Vi har 27 hästar med tre heltidsanställda förutom jag själv plus två pensionärer som hjälper till ibland. Det jag hoppas är att folk utifrån får upp ögonen för en ung tränare och att jag ska få köra lite mer åt andra proffstränare.

Du har kört in nästan 3,5 miljoner kronor i år, mer än dubbelt så mycket som någon gång tidigare. Hur känns det?

– Jag är jättenöjd. Men samtidigt är det vad som krävs om man ska kunna livnära sig på det här. I början av året gick det fantastiskt bra, allt bara flöt på. Nu har jag haft en djup svacka och faktiskt inte vunnit lopp på två månader innan det blev en fullträff på Sundbyholm i torsdags. Det var skönt, nu hoppas jag det vänder igen.

Vad kommer blir din målsättning för första året som professionell?

– Att slå årets siffror både för stallet och som kusk, vilket inte alls känns omöjligt. Förhoppningsvis kan våra egna hästar köra in två miljoner och jag lika mycket till som kusk. Vi har fått in flera nya hästar de senaste månaderna och jag är nöjd med att hålla det runt 30 stycken i början medan man växer i kostymen.

Hur ser du på stallet som helhet?

– Det har aldrig sett bättre ut, åtminstone inte sedan jag började här. Framförallt har vi helt andra stammar. Tidigare var det unghästar med Carolo Min eller Atas Hero L. som pappa. Där visste man att om de blev bra kunde de tjäna 100 000 kronor, sedan var det stopp. Nu har vi ettåringar efter topphingstar som Pine Chip, Lindy Lane och Super Arnie. Då blir det mycket mer stimulerande att arbeta.

Vad är din målsättning på lite längre sikt?

– Att skapa en kvalitativ träningsrörelse och samtidigt få köra i ännu större utsträckning än i dag. Det finns utvecklingsmöjligheter på gården så skulle det gå bra kan vi bygga nya stall och boxar.

Kommer du att bli dyrare att anlita som kusk nu när du är proffs?

– Nej. Jag tar tio procent plus 200 kronor i uppsittningsavgift, det har jag gjort i fyra år. Däremot kommer vi att höja träningsavgiften från 270 till 295 kronor, men det beror mest på att kostnaderna för framförallt foder har ökat. Och det är fortfarande ganska billigt om man jämför med andra tränare på Solvalla.

Du kör ofta åt amatörer, till exempel på söndag så är alla tre dina tre V65-styrningar amatörtränade. Hur kommer det sig?

– Det är nog för att jag försöker hjälpa många. När jag inte tävlar är jag till exempel alltid på Solvalla när det är provlopp. Då brukar man få köra två till sex amatörhästar varje kväll. Sedan kan man hjälpa dem med balansering, bedöma om hästen är startklar och så vidare. Det har gjort att jag skapat mycket kontakter. Ibland leder det till att man får köra hästarna i lopp, ibland inte.

Vad säger du om dina V65-hästar på söndag, kan det bli någon seger?

– Det hoppas jag absolut. Nu fick jag ju äntligen vinna lopp igen på Sundbyholm så då tror jag det släpper igen.

Linebreaker (V65-3) körde du i kval senast, hur kändes det?

– Han var okej och inte helt tom i mål på en 1.18-tid. Att han fick kvala berodde på att han haft problem att volta tidigare, men det fungerade nu och jag hoppas han ska sköta sig på söndag också. Däremot har han inte gjort ett riktigt lopp på länge och att han ska ta sin första med sådan uppladdning är väl lite långsökt.

Kaliber (V65-4) brukar du köra, men inte senast. Varför då?

– Jag hade en annan häst i samma lopp. Men Kaliber gick bra som tvåa. Han hade norskt huvudlag för första gången då och verkade svara fint på den. Jag tycker han är riktigt intressant trots läget. Det är en häst som tål att göra jobb själv och den här gången ska vi även prova rycktussar på honom för första gången. Jag tror det är min bästa vinstchans på hela dagen.

Foreign Life (V65-6) störtdök efter sen lucka och hade väl hunnit fram till seger med tidigare fritt?

– Det hade han garanterat. Bara jag backat loss i början av upploppet hade det räckt, men det såg ut att lösa sig ändå så jag fortsatte rakt fram. Hästen är i kanonform och kort distans ser jag som hans bästa. Det är inte omöjligt att jag tar rygg på Latitud från början, kör fram och försöker krossa allt från dödens. Ännu bättre vore förstås om det blev några strykningar så vi kom ner i banan. Allt hänger på hur det löser sig, jag tror inte han är sämre än någon annan i loppet.

Har du någon vinnare att bjuda på utanför V65-spelet?

– Kanske. Cannes gör debut för oss i en avdelning av Amatörbästen (lopp 10) och lustigt nog lottades min pappa Björn att köra. Hästen är rejält tränad och bör göra ett bra lopp. Han kan tyvärr inte vara med från start, men löser det sig från innerspår tror jag det räcker långt.

Lycka till då!

- Tack för det.

KANAL75