Tränarna hotar med att strejka

Foto: KANAL75
Jim Frick
TRAV

Kommande vecka ska det nya avtalet mellan staten och travsporten vara klart.

Information har redan läckt ut om att det inte blir några förbättrade villkor för travet.

Nu överväger tränarna att strejka i ren protest.

– Tycker hästägarna att vi ska strejka då kommer vi absolut att göra det, säger Jim Frick, ordförande i Travtränarnas Riksförbund.

Nästa års avtal mellan staten och svensk travsport ska undertecknas nu till veckan. För en tid sedan framkom uppgifter om att det inte blir några bättre villkor för travet. Någon sänkning av totoskatten, och därmed högre prispengar, är inte att tänka på. Dessutom hotas vissa banor av nedläggning.

Avtalet som nu finns går ut vid årsskiftet och så länge något nytt avtal inte är undertecknat går det inte att bedriva tävlingar med totospel. Många tränare och hästägare har länge varit kritiska till STC:s förhandlingar med staten. En av dem är tränarförbundets ordförande Jim Frick.

– De har försökt i flera år men inte fått till några bättre villkor. Jag vet inte hur det blir nu. Antingen skriver inte STC:s ordförande på det nya avtalet. Och då får vi inte bedriva några tävlingar nästa år. Eller så skriver han på och accepterar det. Men då blir det ett helsikes liv från de aktiva, säger Jim Frick.

–Vi måste göra något åt det här. Om våra hästägare anser att vi ska strejka då kommer vi absolut att göra det. I så fall får vi ta ett katastrofmöte om det. Om inte tränarna anmäler några hästar så blir det inga lopp. Och då blir det heller inga pengar till staten från spelet.

Patrik Sandin vill inte kommentera

Svenska Travsportens Centralförbunds (STC) ordförande Patrik Sandin är fåordig när han får höra talas om detta.

– Det är upp till var och en att avgöra om man tycker det är bra eller dåligt att strejka. Vi är mitt uppe i en process med staten och ska träffa dem på onsdag. Innan dess vill jag inte kommentera någonting. Varken om det ser ljust eller mörkt ut, säger Patrik Sandin.

Lähdekorpi kritisk mot tränarföreningen

En tränare som däremot inte tror på någon strejk är Kari Lähdekorpi. Han driver ett av landets största och mest framgångsrika stall. Lähdekorpi tror inte att det blir verklighet – och riktar kritik mot tränarföreningen.

– Det är nog bara trams. Svenska tränare kan nämligen inte enas om någonting. De kan inte samsas under samma tak och är så oeniga man kan bli. När man till exempel inte vet om man ska stödja Unibet eller STC, hur ska man då kunna strejka tillsammans. Det här tror jag inte det minsta på, säger Kari Lähdekorpi.