”Det har varit så mycket skitsnack”

Stor intervju med Petri Puro – mannen bakom Commander Crowe

Foto: KANAL75
TRAV

Stjärnhästen Commander Crowes tränare Petri Puro låg skadad efter en trafikolycka i Thailand.

Samtidigt hamnade han i öppen konflikt med hästens delägare, miljardären Björn Nordstrand.

– Det har varit så mycket skitsnack, säger Petri Puro till Trav365.

För ungefär en månad sedan åkte Halmstadtränaren Petri Puro på semester till Thailand. Meningen var att Puro skulle ladda batterierna efter ett hårt arbetsår. Men semestern blev inte som stjärntränaren hade tänkt sig.

– Nej det blev bara sex dagars semester sedan var jag med om en trafikolycka. Jag var ute och körde moped och mötte en bil så jag bromsade lite för kraftigt och ramlade av mopeden. Jag fick rejäla sårskador på högerarmen och det förstörde hela semestern. Jag fick åka till sjukhus och det blev massa strul. I olyckan försvann mina telefoner också så jag inte kunde ringa heller. Meningen var att jag skulle få vila ut, nu blev det tvärtom. Jag är lika vit i hyn som alla andra svenskar är, säger Petri Puro.

”Inte rättvist mot hästen”

Nu är Puro hemma i Halmstad igen och arbetar som vanligt hårt med sina hästar. Stallets stora stjärna Commander Crowe skulle under torsdagen ha startat på Axevalla. Men på grund av hemska virusvågen som drar över landet fick Axevalla att ställa in sina tävlingar och Puro får leta nya lopp för sin stjärna.

– Jag körde Commander i ett rejält jobb i dag och han var lite småseg men jag hoppas han går framåt med det här jobbet. Han har inte tränats så hårt som jag ville när jag var borta på grund av träningsbanorna. Han har tappat lite i form och det var därför jag valde att inte möta Triton Sund i förra veckan. Jag tycker det inte är rättvist mot hästen att låta honom starta när han är i 80 procentig form. Det är inte rätt. Nu kan nästa start bli på Åby nästa lördag på V75.

”Så mycket skitsnack”

Affärsmannen Björn Nordstrand köpte för ett tag sedan in sig i Commander Crowe för miljonbelopp. Under Puros vistelse i Thailand har Nordstrand öppet kritiserat Puro för att inte ge ägarna tillräckligt med information. Bland annat var han mycket upprörd över att Puro inte meddelade ägarna att hästen inte skulle starta i Halmstad.

– Han kan ju inte bestämma över oss andra. Vi hade bestämt att hästen skulle starta och så blir det inte så. Det som irriterar mig mest är att han inte svarar i telefonen. Han måste ta hänsyn till oss andra delägare men han stoppar huvudet i sanden och svarar inte när vi ringer honom. Commander Crowe är folkets häst och när han då är i form ska han väl starta och inte stå i stallet, sa Nordtrand för några veckor sedan på Trav365.

Vad har du att säga om Nordstrands kritik?

– Det har skrivits så mycket skit när jag varit borta så jag vet inte vad jag ska säga. Jag vill inte hålla på och snacka om det här mera, alla har olika åsikter och jag vill nu att allt negativt kring hästen stannar upp här. Jag är väldigt noga med att ha Commander Crowe i full form när han ska starta. Hade han vunnit 8 av 25 lopp hade det varit en sak. Men nu har han 25 segrar på 26 starter, då blir det skillnad. Jag startar inte en Commander Crowe i halvform. Han ska vara på topp när han ska starta, så enkelt är det, säger Petri Puro.

Känner man stor press från media och travälskare när man tränar en häst som Commander Crowe?

– Det är klart pressen ökar ju mer han vinner. Jag vill alltid visa en häst i bra skick och när jag vet att han är i full form så känner jag ingen press. Men skulle han starta i halvform och vara storfavorit, då hade jag känt mig som bambi på hal is. Jag lämnar inget åt slumpen med honom.

Vad tycker du om hans 2008?

– Jag tycker han gjort många starter, fler än jag trodde och jag blev förvånad när jag såg att han gjort 12 starter i år. Så många trodde jag inte det var. Det stora felet med året var att han fick en kraftig infektion precis då jag skulle ta upp kampen med eliten. Det var i somras och mycket förstördes där. Men annars är jag väldigt nöjd med honom.

Du har tidigare visat intresse av att starta honom i Frankrike i vinter, finns det fortfarande i tankarna?

– Ja, det gör det. Det finns många lopp som passar honom bra pengamässigt där. Men ska vi åka dit så krävs det att han är på topp. Jag åker inte dit med en Commander Crowe som inte är helt i form. Jag måste få en bra känsla om vi ska testa honom i Frankrike.

Vad väntar för Commander Crowe nästa år?

– Nästa år väntar alla stora loppen. Han är sex år då och jag har svårt att sätta ut mål. Men min målsättning är att jag ska ha honom i jämn och bra form, men vilka lopp det blir har jag inte bestämt.

Efter all turbulens senaste veckan, blir det lugnt julfirande för Petri Puro nu?

– Efter det som hände i Thailand har jag inte hunnit boka julbord åt personalen än, det måste jag göra. Sedan så blir jag kvar hemma i Halmstad. Alla andra åker iväg över jul och då får jag vara i stallet och jobba, säger Petri Puro till Trav365.