”Jag är lättad”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
ATG:s vd Remy Nilson.
TRAV

I dag presenterades Spelutredningen.

ATG blev de stora vinnarna, enligt ett av förslagen som har tagits fram.

– Jag är lättad, säger ATG:s vd Remy Nilson.

I dag presenterades Spelutredningen. Utredaren Jan Nyrén presenterade ett förslag som skulle gynna ATG. Det nya förslaget innebär att inget annat spelbolag skall få anordna spel på trav förutom ATG. De utländska spelbolagen ska blockeras, men de får flytta till Sverige för att öppna butik, men även där får de inte anordna spel på hästar.

– Det ska bara finnas totalisator spel på hästar. När man blockerar IP-nummer så stannar pengarna i Sverige och det gynnar Sverige och meningen är att kakan ska växa, säger Jan Nyrén på presskonferensen och fortsätter:

– ATG:s ensamrätt för spel på hästar kommer till och med att skrivas in i lagen. Där kommer vi inte att göra några ändringar, säger Jan Nyrén som utrett ärendet.

– ATG har alltid haft ensamrätt på spel på hästar, det är inget nytt. Men staten har inte kunnat upprätthålla de. Det nya är att det de ska bli aggressivare i att stoppa de nya aktörerna, säger ATG:s vd Remy Nilson.

”Positivt överlag”

Om det nya förslaget skulle bli verklighet så skulle det innebära mycket positivt för ATG som i dag konkurrerar mot de utländska spel bolagen.

Vad tycker du om spelutredningen?

– Det är överlag positivt för ATG. Det återstår mycket, det talas om att det här ska vara klart den första januari 2011. Det innebär att vi skulle ha den här vilda västern marknaden i två år till, säger Remy Nilson.

Hur kommer det här att påverka ATG?

– Jag vet inte, vi vet inte vad det innebär. Vi vet inte hur sportspelkonkurrensen kommer att se ut. Givetvis är det bra att vi får vi vara ensamma på våra egna hästar, det är något som vi inte tycker är konstigt. Sett till förslaget tycker vi det är jättebra naturligtvis, säger Nilson och fortsätter:

– Vi avvaktar med det här med vad skatten innebär. Han vill införa ATG-skatt på alla. Han föreslår en ATG-skattemodell, 30-35 procent på alla bolag. Sporten får mer pengar om skatten sänks. Det blir en väldigt stor skillnad. Det blir ytterliggare 150-170 miljoner in i travsporten om skatten sänks med fem procent. Men det är inte klart, det får staten och regeringen bedöma.

Vad säger du om att de utländska spelbolagen kan bli blockade?

– Ur vårt perspektiv är det helt rimligt. Vi förser travsporten med alla pengar. Om någon ska konkurrerar så tycker vi att de ska göra det på samma villkor som vi. Vi har blivit utsatta för olaglig konkurrens, och det här är ytterst tillfredställande för ATG.

Är du lättad?

Jag är lättad, det är klart. De har tagit direktiven på allvar. Det är skönt att det äntligen finns ett förslag. Sen får vi se vilken väg regeringen väljer att gå.

Är det bara positivt, eller är det något du är missnöjd med?

– Överlag är det positivt. Men vi tycker att två år är för lång tid att vänta på det här nya förslaget. Vi har väntat så länge, ska vi då vänta två år till? Det är lite segt, det är det enda negativa jag kan säga, meddelar Remy Nilson.

Läs hela Spelutredningen HÄR