Hästinfluensan kostar miljoner

Foto: KANAL75
Torsdagens trav på Axevalla blev iinställt.
TRAV

Spridningen av hästinfluensan A2 fortsätter.

Torsdagens V65-tävlingar ställdes in.

Travsporten förlorar miljoner.

– Att spelet drabbas är inget vi kan ta hänsyn till, säger Stig Hägglund veterinär på Svenska Travsportens Centralförbund (STC).

Efter att först Åby och sedan även reservbanan Axevalla drabbats av A2 fanns ingen möjlighet att genomföra torsdagens V65-tävlingar. Bland hästarna som skulle ha startat under kvällen fanns bland andra superstjärnan Commander Crowe som vunnit 25 av 26 starter i karriären.

Det är STC:s Operativa Smittskyddsgrupp (SOS) som bestämt att alla banor som har misstänkta A2-fall omedelbart ska isoleras.

– Det är vår nya policy och vi har infört den för att begränsa smittspridningen. Vi måste sätta djurskyddet och hästarnas väl främst. Att spelet drabbas är inget vi kan ta hänsyn till, säger Stig Hägglund på SOS.

A2-smittan är nu konstaterad på banorna Axevalla, Halmstad, Solänget, Skellefteå, Visby och Åby. För samtliga gäller att de isoleras under tio dagar från det att sista fallet rapporterats.

Dessutom finns A2 i flera stall för både trav- och ridhästar över hela landet.

– Jag skulle uppskatta att vi håller ett 50-tal stall isolerade för tillfället. De flesta är små amatörer med få hästar, men även några större travcamper utanför banorna har drabbats, säger Stig Hägglund.

Frick glömde rapportera

Bland dessa finns proffstränarna Krister Jakobsson, Bollnäs, Roger Z Andersson, Åby samt Jim Frick, Solvalla.

Det sistnämnda stallet fick sjukdomssymptom redan i söndags, men stängdes först under torsdagen.

– Det var Jim Frick som missade att rapportera till oss. Han hade däremot isolerat sitt stall själv och strukit sina hästar, precis som sig bör. Däremot hade han glömt att anmäla genom de officiella kanalerna.

Annars tycker Hägglund överlag att rutinerna att anmäla A2-symptom fungerar bra.

– Det finns alltid de som gnäller och tycker att det är fel att deras hästar isolerats när det är grannstallet som drabbats, men de flesta förstår varför vi tar till de här åtgärderna. De många fallen runt om i landet är en indikation på att folk inser hur viktigt det är att anmäla till oss när de misstänker att hästarna blivit sjuka.

Att som tränare inte rapportera missänkt A2 till STC kan medföra stränga påföljder.

– Vi hade ett fall för fyra år sedan då en A-tränare bröt mot isoleringen och flyttade sina hästar. Han blev omedelbart av med licensen och dömdes till ett års beträdandeförbud på svenska travbanor. Det kan ses som ett exempel på hur allvarligt vi tar sådana här saker.

På samtliga banor i landet finns en smittskyddsansvarig veterinär. Dessa har "aktiverats" och genomför nu dagliga kontroller på stallbackarna.

Skulle det upptäckas fall på Färjestad, där lördagens V75-tävlingar ska köras, kan dessa vara i fara även om det finns beredskapsplaner med Örebro som första och Sundbyholm som andra reservbana. Dessutom finns det i regelverket möjlighet att skjuta fram V75-tävlingar med upp till 48 timmar.

Första gången V65 ställs in

Frågan alla ställer sig är naturligtvis om detta är början på utbrottet eller om det värsta är över.

– Jag tror och hoppas att det börjar peka nedåt. Vi har märkt indikationer från västra delarna av landet som drabbades först. Där är det bara enstaka fall numera. Hästarna verkar antingen vara på bättringsvägen eller har klarat sig genom vaccination. Men det tar säkert en månad till innan det är helt borta, säger Stig Hägglund och understryker hur viktigt det är att alla som inte vaccinerat sina hästar gör det omedelbart.

- Som jag sagt tidigare är det främst yngre hästar som drabbas. De flesta tävlingshästar är vaccinerade och då sällan sjuka. Framförallt för de inte smittan vidare på samma sätt.

Enligt ett tidigare beslut av STC kommer vaccination mot A2 att bli obligatorisk från och med 1 januari 2010.

För spelbolaget ATG:s och därmed travsportens del är de inställda tävlingarna naturligtvis ett ekonomiskt bakslag.

– Jag kan inte dra mig till minnes att vi någonsin fått ställa in V65 tidigare, säger totochef Eric Bolander och fortsätter:

– Innan millennieskiftet och V65 infördes på vardagar hände det att vi fick ställa in någon Dagens Dubbel-omgång, men det här kan mycket väl vara den omsättningsmässigt största dagen vi missat.

När Åby senaste körde V65-tävlingar 27 november blev totalomsättningen under dagen 15 miljoner kronor.

FAKTA

KANAL75