”En spark på smalbenet”

TRAV

Travet klarade sig fint.

Det känns som vi vann.

ATG behåller ensamrätten på spel på hästar.

Och nätbolagen fick ett fläskben som gör att de lägger ner travet?

Spelutredningen presenterades i går. På en presskonferens på Rosenbad satt regeringens utredare Jan Nyrén och pratade. Själv var jag nervös, visste han vad han pratade om? Skulle han sticka kniven i travsporten – och vrida om? Min oro var kortvarig. Nyrén hade full koll. För travsporten kändes han nästan som Messias.

Alla som oroat sig över att ATG ska vingklippas och att nätbolagen släpps fria på den svenska marknaden kan andas ut. Så blir det inte.

I stället är ATG troligen ensamma i fortsättningen/framtiden. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kan vi som spelar på hästar räkna med både sänkt spelskatt och nästan ingen konkurrens från utlandet. Det innebär ännu mer pengar tillbaka till både sporten (de aktiva och hästägarna) och spelet (till mig, i alla fall ibland?...).

Miljarder väntar

Spelutredningen föreslår att statliga Svenska Spel lägger ner sportspelet (tips och oddset) och att internetbolagen får söka licenser för att verka i Sverige. Det här är ett erbjudande som ett seriöst spelbolag (typ börsnoterade Unibet) inte kan tacka nej till. An offer they can’t refuse… Det ligger någon miljard och väntar – alternativet är noll.

Nu till godbiten: Om exempelvis Unibet och Expekt vill agera hämningslöst på den svenska sportspelmarknaden, öppna butiker här, ta över spelombud och finnas på nätet för svenska spelare – i så fall får de inte fortsätta ta spel på svenska travlopp från svenska spelare. Då ryker licensen.

Så har i alla fall jag fattat det hela. De är inbjudna till julfesten men fick samtidigt en välriktad spark på smalbenet.

Inte nog med det, Jan Nyrén pratar även om skattesänkningar överlag. ATG kan alltså börja ge oss som spelar mer pengar tillbaka. Och det är ungefär det bästa vi vet. Omsättningen kommer att öka och pengarna som blir över att dela ut till sporten skjuter i höjden.

Om jag vore Patrik Sandin och Ulf Hörnberg, de är bossar på STC, skulle jag lystet skrika: ”Var har ni kontraktet? Vi skriver under!”

Till sist: Commander Crowe startar på V75 på Solvalla på lördag. Wow! Vi slapp Åbys dubbla open stretch och får äntligen se honom igen. Han ska runda 14 hästar och tränare Petri Puro säger de vill öva voltstart inför Frankrike. Om han är en spik? Fråga min morsa?...

FAKTA

Veckans tips:

1. 9 Cassoulet (Solvalla, V64-1) Bästa hästen. Borde sänka allt i spurten.

2. 11 Zergin (Solvalla, V64-3) Strålande efter galopp senast. Roligt skrällbud.

3. 8 Boytoy (Solvalla, V64-5) Grym i två raka. Trist spår = bättre odds.

Micke Nybrink