”Att vara med är jättestort för mig”

TRAV

Han vann 2004.

Och 2006.

På onsdagen siktar Johnny B Karlsson på att ta hem Travrondens Guldklocka för tredje gången.

Foto: Kanal75
Johnny B Karlsson jagar på onsdagen sin tredje guldklocka på Solvalla.

Travrondens Guldklocka är ett av landets mest prestigefyllda lärlingslopp. Bland tidigare segrare hittar vi namn som Jan och Ulf Nordin, Karl-Gösta Fylking, Torbjörn Jansson, Örjan Kihlström och Stefan Hultman.

Hos den senare var Johnny B Karlsson försteman när han vann sina två första guldklockor. Tar han hem loppet även i år gör han det som lärling hos 1978-års guldklockevinnare Törbjörn Jansson, där han började arbeta under sensommaren.

– Som försteman hos Hultman hade jag en hel del ansvar för andra bitar, nu ser det lite annorlunda ut och jag har ansvar för de sex hästar jag sköter om.

– Det är harmoni i mitt liv och jag trivs väldigt bra, säger Johnny B Karlsson.

”En helt galen regel”

Harmoni i tillvaron må vara en sak. När lärlingarnas situation, och framförallt den nya regel som innebär att lärlingar som vunnit 50 lopp eller fler utestängs från de vanliga lärlingsloppen, förs på tal, låter inte Karlsson lika harmonisk.

– STC (Svenska Travsportens Centralförbund) har kommit med en helt galen regel enligt mitt tyckande. Det kan ju inte vara meningen att man ska straffas för att man är duktig heller. Det är i lärlingsloppen man som lärling knyter kontakter med tränare som sen kan ge en chansen att köra igen. Med den nya regeln straffas vi som har kommit någonvart, då vi tvingas konkurrera med etablerade toppkuskar.

– Det har inte varit någon debatt om det här heller utan bara någon som slog klubban i bordet och så var det bestämt. Vi måste givetvis släppa fram nya förmågor men det måste gå att hitta någon bättre lösning än den här.

I och med den nya regeln, som träder i kraft vid årsskiftet, är onsdagens upplaga av guldklockan den sista som Karlsson, och flera av hans motståndare, får vara med i.

– Att vara med i guldklockan är jättestort för mig och något jag väntat på i två månader, ända sedan jag såg att jag kvalat in. Det är de bästa lärlingarna som är med och det är dem man vill tampas med.

Nytt upplägg i år

I år är det ett nytt upplägg i guldklockan. Istället för att som tidigare kora vinnaren efter tre körda lopp kommer det i år även att köras en final. Där får den lärling med mest poäng efter de tre försöksavdelningarna välja häst först. Den lärling som har näst mest poäng får välja som tvåa, och så vidare.

– Att välja häst först i finalen är såklart en fördel så det gäller att ligga i i loppen innan. Ärligt talat vet jag inte så mycket om de hästar jag kör där, men jag hoppas att de kan vara med och hugga där framme och att jag sen förhoppningsvis vinner finalen, säger Karlsson och skrattar.

Två av guldklockans försöksavdelningar ingår i V64-spelet och där kör även Karlsson tvååriga Classic Knight i Vinterfavoriten (V64-6). Hästen tränas av förre arbetsgivaren Stefan Hultmans pappa, Ove Hultman, och jagar ett förstpris på 200 000 kronor. Hästen gör sin tredje start i livet och det är också tredje gången som Karlsson svingar sig upp i sulkyn bakom honom.

– Classic Knight (V64-6) är en talangfull travare som gjort allting rätt hittills. I första starten vann han från andra par utvändigt och senast avslutade han bra som tvåa. Men nu är det helt annat motstånd och dessutom har vi ett värdelöst startspår, så det krävs mycket tur.

Ola Johansson/Kanal75