”Vittnen träder fram med nya uppgifter”

Åke Svanstedt debatteras i Kvällsöppet i TV4

Foto: TV4, KANAL75
TRAV

I kväll kommer flera personer berätta i Kvällsöppet med Ekdal i TV4 om Åke Svanstedts träningsmetoder.

Det bekräftar redaktören för programmet för Trav365.

– Nya uppgifter kommer fram i programmet och personer kommer träda fram, säger Andreas Magnell på Kvällsöppet.

För några veckor sedan sände Kalla Fakta en granskning av svensk travsport. Bland annat anklagade ett anonymt vittne Åke Svanstedt för att ha använt så kallad grisfösare på sina hästar. Programmet har kritiserats och väckt starka känslor och i kväll kommer Kvällsöppet med Ekdal som sänds på TV4 22.40 handla om Åke Svanstedt.

– Efter Kalla Fakta har det kommit fram nya uppgifter som vi kommer ta upp i programmet. Eftersom programmet är direktsänt så vill vi ligga lite lågt än så länge, säger Andreas Magnell som är redaktör för programmet.

Enligt uppgift kommer en före detta medarbetare berätta om Svanstedts träningsmetoder, stämmer det?

– Ja, det är flera vittnen som träder fram i Kvällsöppet.

– Vi söker Åke Svanstedt och hans team för att de ska få en möjlighet att ge sin syn på saken. Men hittills har de inte velat lämna några kommentarer. Vi får se hur det blir med det i kväll.

– Vi bedömer vittnena som högst trovärdiga i den här frågan, säger Andreas Magnell.

Stig H

Förutom "ögonvittnet" kommer travtränare Stig H Johansson, STC:s chefsveterinär Peter Forssberg och Mantorps banveterinär Anders Darenius att medverka i programmet.

I Kalla Faktas program som sändes för drygt två veckor sedan intervjuades Åke Svanstedt, och han uppgav då att han var helt oskyldig till anklagelsen och att det måste handla om en person som ljuger och försöker skada honom.

Jordbruksverket har under de senaste veckorna arbetat med att utreda misstankarna mot Åke Svanstedt. I veckan blev det klart att rapporten hemligstämplas för att sedan överlämnas till åklagare för utredning.

Kvällsöppet med Ekdal sänds i TV4 klockan 22.40 i kväll.