Ingen skattesänkning för trav- och galoppsporten

TRAV

Trav- och galoppsporten och staten träffade på torsdagen ett avtal om de ekonomiska villkoren för 2009.

Resultatet blev att totoskatten ligger kvar på samma nivå som idag.

– Vi är inte nöjda med avtalet, säger Patrik Sandin, ordförande i Svenska Travsportens Centralförbund, i ett pressmeddelande.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
STC:s ordförande Patrik Sandin har lett travsportens förhandlingar med staten och är inte nöjd med det avtal som träffades på torsdagen.

Hästsportens organisationer hade krävt en sänkning av lotteriskatten, eller totoskatten som den populärt kallas, från dagens nivå på 35 procent av ATG:s nettointäkt. Någon sådan blir inte av. Istället får trav- och galoppsporten nöja sig med möjligheten att höja jackpotgränserna på spelen V75 och V64. Något som ska generera fler jackpotar och beräknas ge runt sju miljoner kronor extra under 2009. Av dessa avsätts tre miljoner till Hästsportens Nationella Stiftelse, varav huvuddelen är medel för en hovslagarutbildning.

– Vi är inte nöjda med avtalet. Staten har full kunskap om travsportens allvarliga ekonomiska situation och vårt omfattande förbättringsarbete, men har helt motsatt sig att förbättra våra villkor under 2009, säger Patrik Sandin.

Jackpotgräns på 20 kronor?

Ändringen av jackpotreglerna innebär att ATG får möjligheten att höja nivån för jackpot i den lägsta utbetalningspoolen till 20 kronor. Idag ligger gränsen för utdelning på fem rätt på V75 på tio kronor och gränsen för utdelning för fyra rätt på V64 på fem kronor. När utdelningen blir lägre fryser pengarna inne i form av jackpot.

– Eftersom avtalet blev klart idag har vi inte hunnit ta något beslut om vilken nivå det blir ännu, säger ATG:s, STC:s och SG:s informationschef Mats Fransson.

Det nya avtalet gäller från nyår och kan förlängas sex månader om båda parter är överrens.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM