”De tävlar inte bra med våld”

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Stig H Johansson.
TRAV

Åke Svanstedt anklagas för att använda el på sina hästar.

En metod som Stig H Johansson är tveksam till om den ger någon positiv effekt på hästarna.

– Med våld och sådana olämpor som tas upp tävlar hästarna inte bra, sa Stig H i TV4:s Kvällsöppet med Ekdal under onsdagen.

Stig H Johansson är en av de största travtränarna genom tiderna.

Under onsdagen var han med i Kvällsöppet med Ekdal som sändes på TV4.

I programmet tog man upp anklagelserna mot stjärntränaren Åke Svanstedt. Svanstedt anklagas för att elchocka sina hästar för att få dem att prestera bättre. Två vittnen trädde fram och berättade att de med egna ögon sett Svanstedt använda el på sina hästar.

– Det var hästar som selades ut med speciell utrustning och kördes, jag har sett det på en bits avstånd. Det pratades inte om det här bland anställda på gården, det skulle tystas ner, säger Disa Zetterman som var ett av vittnena.

Beklagligt

Stig H Johansson sa så här om anklagelserna mot Svanstedt:

– Jag har varit travtränare i 40 år och tycker mig ha en bra kännedom om hur hästar ska hanteras. Med våld och sådana olämpor som tas upp här tävlar hästen inte bra.

– Jag känner Åke rätt så väl, men jag vill inte gå in på detaljer och agera någon domare. Men det är beklagligt om det vore sant, sa Stig H i direktsändning.

”Finns det problem ska de upp till ytan”

Peter Forssberg, överveterinär på STC, ser allvarligt på det vittnena sa.

– Det är avskyvärt det som beskrivs, fullständigt oacceptabla metoder. Det må vara naivt, men det är svårt att tro att det går att åstadkomma något med de här metoderna, en häst måste vara positivt inställd till sin uppgift. Vi välkomnar att man kan undersöka det här mer grundligt. Vi måste förhålla oss neutrala, men uppgifterna måste tas på allvar. Finns det problem så ska de upp till ytan, sa Peter Forssberg i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM