”Jag litar på Åke till 100 procent”

TRAV

Två vittnen anklagade stjärntränaren Åke Svanstedt för att använda el på sina hästar – direkt i TV4.

En av hästarna som enligt vittnena ska ha fått ”grisfösning” är stoet Mysig.

– Det är klart man reagerar men jag litar på Åke till 100 procent, säger Bengt Holmqvist som äger Mysig.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Åke Svanstedt segerdefilerar med Mysig.

Det var under Kvällsöppet med Ekdal under onsdagen som två vittnen trädde fram och berätta öppet om hur Åke Svanstedt använder el, så kallad grisfösning, på sina hästar.

Disa Zetterman och Tomas Pettersson var de två vittnena och de berättade bland annat att flera hästar fått så kallad grisfösning.

En av hästarna de nämde var det tioåriga stoet Mysig. Mysig firade stora framgångar hos Åke Svanstedt och sprang in över en miljon kronor innan hon som sexåring la tävlingsskorna på hyllan och istället gick över till avelsarbete.

– Jag hade Mysig i träning hos Åke i några år. Sedan tog vi hem henne till Bollnäs för 4-5 år sedan. Det är en magisk gräns när en häst tjänar över en miljon kronor och det lyckades hon med. Sedan så rekommenderade Åke oss att ta hem henne för hon hade problem med ett ben, säger Bengt Holmqvist.

Hur ser du på det vittnena sa, att din häst fått elstötar för att prestera bättre?

– Det är klart man reagerar när ens egen häst näms. Men jag har 100 procent förtroende för Åke Svanstedt. Jag har haft många hästar hos honom under åren och två stycken har blivit miljonärer.

Tror du det är sant?

– Jag har ingen uppfattning. Det märkliga är att hon (vittnet) säger till nu fyra år efteråt, hon har haft lång tid på sig att tagit fram det här.

Äger 100 hästar

Bengt Holmqvist äger tillsammans med sin bror nästan 100 hästar och storsatsar på trav.

– Bästa tävlingshästen vi har nu är Logan Frontline. Vi har 23 avelsston att hålla på med och då blir det lätt att man äger mycket hästar, säger Bengt Holmqvist till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM