STÄNGS AV

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

I går trädde två vittnen fram i TV4 och berättade hur Åke Svanstedt använder elchocker på sina hästar.

Nu agerar Svenska Travsportens Centralförbund, STC.

– Vi har stängt av Åke Svanstedt med omedelbar verkan, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg i TV4.

I går kväll trädde två vittnen som har jobbat hos Åke Svanstedt fram och vittnade mot travtränaren. I Kvällsöppet med Ekdal berättade de hur de själva har sett hur Svanstedt använt elchocker på sina hästar. De kunde även peka ut några hästar som under den perioden de arbetade i stallet blev utsatta för djurplågeriet. Ärendet ligger nu hos åklagaren.

I dag gästade STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg travsändningen i TV4 och meddelade att STC agerar och stänger av Åke Svanstedt.

– Vi har stängt av Åke Svanstedt med omedelbar verkan. Avstängningen är till tisdagen den 23 december. Det gör vi för att under dessa dagar fördjupa oss i utredningen. Sätta oss ner med vittnena och prata och diskutera. Det är ett körförbud, för att få mer fakta på bordet. Vi har meddelat hans advokat att han är avstängd.

– Vet ni något och inte har vågat komma fram, hör av er till oss på STC så vi får det med oss, vädjade Ulf Hörnberg i TV4.

”Oerhört tråkigt”

Ulf Hörnberg ville också förklara för alla hur STC ser på det som har inträffat.

– Det är oerhört tråkigt och ledsamt, att vår fantastiska travsport blir förknippad med det här. Jag vill passa på att säga att det är något vi tar avstånd från och är det totalt förbjudet. Det är inget som vi tycker ska finnas i vår sport.

– Jag tycker det är bra att det har klivit fram ett par personer. Som vi kan diskutera och förhöra. Vi har kollat upp det här i flera år, försökt gå vidare med det här men inte kommit någonvart. Det har bara funnits anonyma anmälningar.

– Jag tar inte ställning för Åke Svanstedt. Jag tar inte ställning för de här personerna. Jag tar ställning för att sanningen ska komma fram. Så att vi en gång för alla blir av med de här diskussionerna, avslutade Ulf Hörnberg.