Förundersökning mot Svanstedt

Foto: KANAL75
TRAV

Under fredagsförmiddagen blev det klart – en förundersökning mot Åke Svanstedt kommer att inledas.

Åklagaren Anders Gustafsson i Skövde har hand om fallet.

– Nu kommer jag skicka direktiv till polisen om vilka utredningsåtgärder som ska vidtas, säger han till Trav365.

Åke Svanstedt har anklagats för att använda el, så kallad grisfösare, på sina hästar för att få dem att springa fortare. I onsdags framträdde två tidigare anställda i TV4 och uppgav att de sett hans förbjudna metoder på en bits avstånd. Jordbruksverket har anmält Svanstedt och under fredagen beslutade åklagare Anders Gustafsson att inleda en förundersökning mot stjärntränaren.

– Det finns anledning att anta att brott kan ha begåtts, säger han till TV4.

Hur jobbar ni med fallet?

– Nu kommer jag skicka direktiv till polisen om vilka utredningsåtgärder som ska vidtas. Sedan får vi se vad som händer.

När tror du ni vet om ni ska väcka åtal eller inte?

– Det ligger långt fram i tiden. Jag har inte ens tänkt på ett åtal än så länge. Vi får se vad utredningen ger. Jag kan inte säga vilken tid det är klart om det blir åtal.

Vad kan du mer berätta om fallet?

– Jag kan inte säga så mycket mer. Jag har hängt med i massmedia och nu får vi se vad utredningen ger, säger Anders Gustafsson till Trav365.

Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky tycker det är bra att en förundersökning har inletts.

– Det är bra att det blir en förundersönknig så vi kan visa upp att han är oskyldig. Åklagaren och polisen har ju resurser, så nu får vi visa att han inte är inblandad i något han är anklagad för, säger Leif Silbersky till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM