Silbersky: Det kan bli en rättsskandal

Foto: KANAL75/SANNA SJÖSWÄRD
TRAV

Stjärnadvokaten Leif Silbersky är skarpt kritisk till att Åke Svanstedt har blivit avstängd.

Han hävdar att vittnena är opålitliga och att det inte håller i rättegång.

– Jag tror vi ser en rättsskandal framför oss, säger Leif Silbersky.

I dag kom beskedet att Svenska Travsportens Centralförbundet, STC stänger av Åke Svanstedt. Svanstedt får körförbud fram till den 23 december, detta för att STC ska kunna fördjupa sig i utredningen mot att Svanstedt använder el på hans hästar.

Att stjärntränaren har blivit avstängd är advokaten Leif Silbersky skarpt kritisk till.

– Jag tycker det är en överreaktion att ge en människa yrkesförbud som ger sådana ekonomiska konsekvenser för honom och andra inblandade. Jag tyckte gott att de kunde vänta.

Vittnen trädde fram

I går i Kvällsöppet med Ekdal trädde två vittnen fram och berättade hur Svanstedt ska ha plågat sina hästar med så kallade ”grisfösare” i träning.

– Vittnenas anklagelser skulle inte hålla för fem öre i en rättegång, sa Leif Silbersky efter programmet.

Inte besvarats

Efter STC:s agerande säger Leif Silbersky så här:

– Hittills har inte de tre viktigaste frågorna blivit besvarade. Vilken körsven har gjort det? När har det skett? Och varför har man väntat i tre år? Jag tror att vi ser en rättsskandal framför oss.

Vad grundar du det på?

– Jag grundar det på att de väsentliga frågorna inte har besvarats. De har pekat ut hästar, men hästar kan inte prata. Jag kan prata med människor men hittills har inte en enda person pekats ut.

– Plus att det inte finns en hästägare som hört av sig och sagt något negativt om Åke, trots att de vädjade i tv att folk skulle kliva fram. Tvärtom, hästägare har hört av sig till mig och sagt att detta är absurt och att Åke inte håller på med något sådant här, säger Leif Silbersky.