Sponsorn kan bryta avtalet

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

Anklagelserna mot Åke Svanstedt kan få mer än juridiska konsekvenser. Nu riskerar stjärnkusken att mista sin storsponsor Elon.

– Vi måste vara rädda om vårt varumärke, säger marknadschefen Jimmy Sander.

Vitvarujätten Elon är Åke Svanstedts huvudsponsor. Företaget har samarbetat med Svanstedt sedan 2001. Men nu riskerar den polisanmälde stjärnkusken att förlora sina intäkter från sponsringen.

– Vi har haft ett långvarigt och framgångsrikt samarbete där Åke alltid varit professionell. Men vi måste vara rädda om vårt varumärke, säger marknadschefen Jimmy Sander.

– Annars hänvisar vi till den eventuella förundersökningen. Vi har inte tagit något beslut hur vi kommer gå till väga.

”Väldigt olyckligt”

Kommunikationskonsulten Göran Sachs arbetar som pr-strateg för Elon.

– Det är förstås väldigt olyckligt om det är som det sägs, att han (Åke) har tillämpat de här metoderna. Vi följer utvecklingen noga.

Sachs betonar att företaget inte bestämt hur de kommer att gå vidare. Samtidigt bekräftar han att sponsringen kan dras tillbaka helt.

– Vi måste se över det grundligt. Om vi ska ändra något eller om vi måste bryta samarbetet.

Stängs av

Det är ännu inte beslutat om en förundersökning kommer inledas. Däremot har Åke Svanstedt redan stängts av från all tävlan av Svenska Travsportens Centralförbund.

– Jag kan inte säga mer än så här. Vi kommer lägga ut ett statement på vår hemsida där vi berättar hur vi ser på det, säger Jimmy Sander.

Kunder hör av sig

Att det finns en ironi i att Elon säljer elprodukter och att Svanstedt anklagas för att använda elfösare i sin träning är inget som Göran Sachs lägger vikt vid.

– Det är uppriktigt sagt en låg jämförelse. Det ena har inget med det andra att göra.

Men är det inte extra känsligt, rent pr-mässigt?

– Man kan inte hindra hur folk pratar om det.

Är det många kunder som hört av sig?

– Det har förekommit ja. Jag kan inte ge dig något antal men det räcker att en kund visar missnöje, det är illa nog.

– Men vi tar ingen ställning i sakfrågan, det får myndigheterna avgöra. Resterande kan du läsa i vår skrivelse som kommer på hemsidan strax.

Någon information fanns emellertid inte på Elons hemsida vid Sportbladets pressläggning.

FAKTA

?De två före detta anställda Disa Zetterman och Tomas Pettersson gav i direktsändning detaljerade vittnesuppgifter på att de visste och hade sett att det förekom förbjudna elchocker på hästarna för att få dem att prestera bättre i Åke Svanstedts träning.

Hästarna får enligt de två en speciell utrustning som ska hålla dem relativt lugna och en av lärlingarna i sulkyn som tar med sig en så kallad förbjuden ”grisfösare” som ger elstötar, och sedan kör de ut på träningsbanan.

Enligt Tomas Pettersson var det en dunkel stämning i stallet och fanns ingen riktig glädje hos de anställda på grund av detta.

De hästar som nämndes i programmet tillhöra de som blivit utsatta för elchocker var Elitloppsdeltagaren Tag The Devil, Tomas Brolin-ägde T.B.Winner, Mysig, Ninetynine Quick och Bhengaali.

T.B.Winner skulle enligt Tomas Pettersson blivit utsatt för den förbjudna träningsmetoden samma dag som han gjorde sin sista start och presterade därför inte bra.

Sammanställning: Mattias Karlsson

Oskar Månsson

ARTIKELN HANDLAR OM