”Trög, oinspirerad och överlägsen”

TRAV

Trög och oinspirerad.

Ändå överlägsen.

Commander Crowe är ett unikum.

Commander Crowe är speciell. Han har en enorm kapacitet som kan bära honom till tronen som världens bästa. Men han har också en inställning och attityd till tävlandet som gör honom unik.

Jag kommer inte på en enda häst som är så lat och extremt bekväm av sig som Commander Crowe när han tävlar. I varje lopp ser det ut som att han ska somna där han springer. Men när loppet ska avgöras är han nästan alltid först (27 starter – 26 segrar), men så snart mållinjen är passerad lägger han av och stannar nästan på stället.

I går vann han på kilometertiden, 1.14,8/2?160 meter, vilket inte är märkvärdigt. Faktum är dock att han sett lika seg ut om loppet gått tre sekunder snabbare. Och då pratar vi världsrekordtempo. Den här egenskapen är ingen nackdel. Tvärtom. Min känsla är att Commander Crowe ännu inte tagit i för fullt i ett lopp.

Jag hoppas nu att tränaren Petri Puro tar sats mot ett äventyr i Frankrike för sin stjärna. Det kommer han inte att ångra.

Konstnär Kihlström

I går vann Örjan Kihlström tre V75-lopp och vid två av dem visade han sin briljans.

I V75-4 körde han favoriten Reveur Sand som brottades med ett snävt fjärdespår i starten. I en omstart galopperade hästen hejdlöst men när loppet startade hade Kihlström lärt sig hur han skulle göra. Han tog det lugnt och stöttade hästen i stället för att söka position.

Bakom Verdi Sund i V75-6 hamnade Kihlström utvändigt favoriten, Lindy Later. Över upploppet var Verdi Sund nära att galoppera vid ett par tillfällen men Kihlström lyckades parera felstegen utan att tappa för mycket fart.

Det var stor körkonst.

Lindy Later borde vunnit

I övrigt från gårdagen;

Erik Adielsson var självkritisk efter förlusten med storfavoriten, Lindy Later. Med all rätt. Adielsson menade att han borde kört undan i sista sväng i stället för att taktiskt försökt packa fältet. Helt rätt analys, för det fanns ingen bakom att vara rädd för. Men oavsett Adielssons misstag borde hästen ha vunnit. Sett till gårdagens insats är jag inte förvånad att Lindy Later i år hellre blir tvåa och trea än vinnare av travlopp (18 starter: 2–3–4).

Gillade det jag såg av Reveur Sand som vann V75-5. Han gav inget märkvärdigt intryck i uppvärmningen men visade upp en helt annan sida i loppet. Efter en lugn start fick han avancera till dödens, där han knäckte ledaren. Sen visade Kalmarhästen att han äger den viktigaste egenskapen för lyckas; viljan att vinna. Trots att Henke Diablo, som fått en mycket bättre löpning, utmanade hela upploppet vägrade Reveur Sand att ge sig.

Jag hade räknat bort Goldcrest från segerstriden när 200 meter återstod av V75-4. Tempot hade var lågt och hästen var sist när upploppet nalkades. Men jag hade fel. Körande Sarah Swahn fick en enorm fart på hästen och när mållinjen passerades var segermarginalen två längder.

Även om konkurrensen var skral så kommer Goldcrest att tjäna fina pengar om hon fortsätter att spurta som hon ­gjorde i går.

Johan Edlund