Stoet vann Criterium Continental

Europas bästa fyraåriga sto segrade

Foto: Thomas Blomqvist
Qualita Bourbon och kusken Jos Verbeeck vid ett tidigare lopp.
TRAV

Europas bästa fyraåriga sto, Qualita Bourbon, vann på söndagen det stora fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes travbana i Paris. Fransyskan kämpade helhjärtat trots att hon hade besvär med travet för dagen.

De två svensktränade hästarna i loppet slutade utanför pengaplaceringarna.

Förutom förstapriset 1,2 miljoner kronor gav segern en startbiljett till Prix d´Amerique i januari. Men någon start där lär inte komma på fråga.

Kusken Jos Verbeeck menade att hästen besvärades av ett överben (ungefär en ömmande benhinna) och sade en stund efter loppet att han inte trodde att det skulle bli någon start i det stora loppet senare i vinter.

Jean Baudron, sonson till store franske tränaren Jean Pierre Dubois, tränar stoet.

Undvek ramaskri

I sulkyn satt alltså Jos Verbeeck som övertog ledningen tidigt med Qualita Bourbon. Över Vincennes långa upplopp kunde fransyskan sedan hålla undan i en aktion som torde ha varit farligt nära att rendera en diskvalifikation för orent trav.

- Det var jättestarkt av henne att kunna vinna. Jag har aldrig sett henne trava så dåligt som hon gjorde i dag. Om det varit ett vanligt lopp hade domarna diskat henne. Min teori är att de undvek det i dag på grund av att det var ett riksspel (tierce) med många många miljoner i omsättning. Ovana spelare hade inte förstått om vinnaren plockats bort och det hade så klart blivit ramaskri, säger den i Frankrike stationerade svenske travtränaren Anders Lindqvist.

Samma tid för tvåan

Segertiden för Qualita Bourbon blev 1.12,3 över 2 100 meter med autostart. Tvåa på samma tid, Qualmio de Vandel (körd och tränad av Thierry Duvaldestin), efter en tung långspurt via tredjespår genom sista kurvan. Trea Quarla (tränad av Fabrice Souloy) efter ett lopp utvändigt ledaren.

Svenskarna kammade noll

De två svenska hästarna - Infatti November och Qato Quattro - slutade oplacerade.

Infatti November, tränad av Stig H Johansson och körd av Dominiek Locqueneux, galopperade efter start.

Halmstadtränaren Svend Dyhrbergs Qato Quattro hamnade långt bak i fältet med femton hästar och noterade tiden 1.13,0 i debuten på fransk mark.

Mikael Wikner /KANAL75