Vittnet lät Svanstedt köra hans häst i lopp

Foto: KANAL75
TRAV

Amatörtränaren Tomas Petterson vittnade i onsdags om Åke Svanstedts förbjudna metoder i TV4.

Trots det har han använt Svanstedt som kusk flera gånger och överlämnat en häst i hans träning i år.

– Det var Tomas som rekommenderade mig att lämna Arras T.C.B. till Åke Svanstedt, säger hästens ägare Lars Börjesson.

I onsdags kväll berättade Åke Svanstedts tidigare hästskötare Tomas Pettersson och Disa Zetterman om de förbjudna träningsmetoder som de sett på travtränarens gård utanför Vara i Västergötland. De hade sett när hästar selats ut med slagjord och högt uppsatt käk för att köras till rakbanan och plågas med så kallad grisfösare, som ger hästarna elchocker. På håll har Disa Zetterman sett grisfösaren användas.

I dag inledde åklagaren i Skövde en förundersökning mot Åke Svanstedt för att utreda om han kan åtalas för djurplågeri.

Svanstedt körde

Tomas Pettersson berättade i TV4 bland annat att hästarna Tag the Devil och T.B. Winner skulle ha tränats med grisfösare. I T.B. Winners fall skulle grisfösningen ha skett den 15 mars 2005.

Två år senare, under 2007, lät Tomas Pettersson Åke Svanstedt köra sin amatörtränade häst Arras T.C.B. i tre olika travlopp.

– Det är en helt annan sak, Åke Svanstedt är en av världens bästa kuskar, säger Tomas Pettersson.

Den 10 mars i år slutade Tomas Pettersson att träna Arras T.C.B. Hästen flyttades till Åke Svanstedt och övergick helt i ägo av uppfödaren Lars Börjesson.

– Tomas Pettersson ville sälja hästen, men jag ville ha kvar den. Han rekommenderade mig då att flytta hästen till Åke Svanstedt. Han tog själv kontakt med Åke och ombesörjde allt som hade med flytten att göra, även transporten. Jag tycker det är märkligt att han nu går ut och anklagar Åke efter att ha rekommenderat mig att flytta en häst dit, säger Lars Börjesson.

”Dumma människor”

Tomas Pettersson vill i sak inte kommentera uppgifterna om att han skulle ha rekommenderat att flytta hästen till Åke Svanstedt.

– Det är dumma människor som inte vill se sanningen som ifrågasätter mig. Jag har inga mer kommentarer, säger Tomas Pettersson.

Ägaren till Arras T.C.B. har fortsatt fullt förtroende för Åke Svanstedt som travtränare.

– Jag tvivlar på anklagelserna, inte på Åke, säger Lars Börjesson.

Patrik Fernlund, Maths Nilsson, MiniMedia