”Vi har inte fått ett öre av TV4”

TRAV

Tomas Pettersson berättade förra veckan i TV4 om Åke Svanstedts träningsmetoder.

Efter framträdandet har han ifrågasatts och anklagats för att ha fått betalt av TV4.

– Vi har aldrig fått ett enda öre av TV4 och det är inte vi som ha tipsat Jordbruksverket, säger Tomas Pettersson.

I onsdags förra veckan skakades Travsverige när Åke Svanstedts tidigare anställda Tomas Pettersson och Disa Zetterman gick ut i Kvällsöppet med Lennart Ekdal och berättade om vad de sett när de arbetade hos travtränaren Åke Svanstedt. Med egna ögon hade de sett hur hästar selades ut på ett speciellt sätt för att tränas med grisfösare och på håll sett grisfösaren användas.

Efter programmet har det ryktats om att de fått betalt från TV4. Ägaren till hästen Arras T.C.B. har för Trav365 uppgivit att han blivit rekommenderad av Tomas Pettersson att lämna sin häst i träning hos Åke Svanstedt i våras. Och i flera lopp har Åke Svanstedt kört Arras T.C.B. när den tränades av Tomas Pettersson.

– Vi har aldrig fått ett enda öre av TV4. När det gäller Arras T.C.B. så höll jag på att gå in i väggen i våras och sa upp alla mina hästar 7 mars. Jag gav då ägaren namn på tre andra tränare först, men ingen av dem kunde av olika skäl ta hästen. Ägaren ville då att vi skulle lämna hästen till Åke Svanstedt. Att jag använde honom som kusk berodde också på att ägaren ville det, jag har inte använt Åke på någon av mina andra hästar. Jag är inte ett dugg bitter på ägarna, jag önskar dem all lycka till med sitt hästägande.

Tog kontakt med Åke

Arras T.C.B:s ägare står fast vid att det inte förekom diskussioner om andra tränare.

– Han sa till mig att "jag tycker den gröne ska ha honom". Sedan tog han kontakt med Åke, säger Lars Börjesson.

Tomas Pettersson arbetade hos Åke Svanstedt på Bjertorp under maj-augusti 2005, och skötte bland annat hästarna Alltid V.G., Carolina Queen, Jigsaw, Ritzy Hornline och Västerbo Vivinnare. Han upplevde att det inte fanns någon riktig glädje bland de anställda på gården.

– Jag ville sluta tidigare, men blev övertalad att stanna kvar ytterligare en tid.

Tomas Pettersson säger att han trots anklagelserna om elträning har stor respekt för Åke Svanstedt som yrkesman. Han vill just nu inte gå in på mer detaljer om det han upplevt på Åke Svanstedts gård.

– Han är en av världens bästa kuskar. Och det var inte Åke själv som använde grisfösaren, han lät andra göra det åt honom.

Vad tycker du om att du blivit ifrågasatt efter ditt framträdande i TV4?

– När den ickeköpstarka människan utmanar den köpstarka blir det alltid kritik. Och folk inom travsporten vill inte se sanningen även om de skulle se detta med egna ögon, de är så rädda att det ska skada sporten. Men jag tror på travsporten bara vi får bort det här.

Har polisen hört av sig och vill förhöra dig?

– Nej, jag har inte hört något. Och varken jag eller Disa har tipsat Jordbruksverket, det är helt andra personer.

ARTIKELN HANDLAR OM