Här är Adielssons bästa julklappstips

Foto: STEFAN MATTSSON, KANAL75
Erik Adielsson ger dig sina bästa julklappstips.
TRAV

Vad ska du ge din travtokige kusin i julklapp?

Stjärnkusken Erik Adielsson vet svaret.

Även till inbitna travfantaster finns det bra julklappar att köpa. Aftonbladet.se frågade stjärnkusken Erik Adielsson vilka klappar som gäller.

– En liten julklapp som räcker länge är stora vinternumret av Travonden. Det finns flera intressanta reportage och priset på 190 kronor är realistiskt. Men se upp – är någon riktigt travintresserad så har de kanske den redan, säger Erik Adielsson.

Vill du att klappen ska räcka hela året är ett bra tips en helårsprenumeration på någon av travtidningarna. Ett år med Travronden kostar 1 895 kronor för två nummer i veckan under ett helt år.

Stig H.´s julklapp

Sedan januari 2008 är Erik Adielsson förstekusk hos en av Sveriges mest framgångsrika tränare Stig H Johansson.

– Stig H har skrivit en bok. Det är en julklapp jag skulle kunna tänka mig att ge bort, säger Adielsson. Speciellt för de som gillar tävlingsdagarnas spänning och spelet.

Stig H Johanssons bok heter ”Mitt spår” och är skriven i samarbete med Bosse Yngvesson. I boken berättar Stig H Johansson om sin uppväxt och hur han blev Sveriges främsta travtränare.

Upplevelser

Känslan på de stora travbanorna är speciell – hästarna, sorlet och spänningen som nästan går att ta på inför varje lopp. Även till någon som inte är travintresserad kan en kväll på banan vara en annorlunda och nervkittlande upplevelse.

– Ge bort en kväll på Solvalla, med trerättersmiddag i kongressen, tipsar travjournalisten Patrik Fernlund på Aftonbladets Trav365. Det är både romantiskt och spännande.

Stjärnkusken Erik Adielsson är inne på samma spår.

– Till en tjej är en biljett till Solvallas tjejkvällar roligt. Då kan de gå ett tjejgäng och äta gott, spela och titta på loppen.

Äventyr

För någon som gillar att spela och följa travet på tv finns en självklar succéklapp.

– Banorna arrangerar dubbelsulky. Då får du åka med i sulkyn med någon av oss proffs och känna farten och kraften från hästen på riktigt, berättar Erik Adielsson.

Julklapparnas julklapp

Vackra paket med spännande klappar för de travbitna finns det många. Men ska det vara något riktigt extra finns det bara en sak som gäller. En resa till storloppet Prix d´Amerique i Paris – världens största travlopp. Fem gånger har Prix d´Amerique vunnits av svenska hästar eller kuskar. I år är det kanske dags igen. Sverige har heta segerkandidater i Triton Sund, Opal Viking och Glen Kronos. Prix d´Amerique går av stapeln 25 januari 2009.

– En resa till Prix d´Amerique med weekend i Paris vore ju förstås en riktig drömjulklapp, ler Erik Adielsson.

FAKTA

Här är några tips på julklappar

Travrondens vinternummer 190 kronor.

”Rikstotoboken/Travåret med V75” 635 kronor. Kom ihåg alla lopp under året – vilka vann och hur såg banorna ut?

Bra julklappsbok från Stig H. Johansson:”Mitt spår” kostar under hundralappen.

Gör två vackert röda paket att lägga under granen – ett med boken ”Vinna mer på V75” av Johnny Lindholm. Den riktar sig till alla travintresserade, även nybörjare och kostar runt fyrtio kronor. Det andra med boken ”Vinn med travstatistik” av Jens Sjödén. En bok för den riktigt inbitne spelaren. Den innehåller en fullständig sammanställning av alla V75-resultat.

”Spelhandboken” av Jorma Vuoksenmaa, Antti Kuronen och Jan Nåls handlar om trav och spelteknik.

Biljett till Solvallas tjejkvällar går att boka i Solvallas webbshop och kostar 379 kronor per person.

En rolig travpresent är en kväll backstage på Solvalla med entré, program, V64 spel och drink.

Hålla i tömmarna på en riktig travhäst och själv känna lerstänken från banan tillsammans med en proffstränare kostar från 1250 kronor per person. Det går även att få köra ett lopp helt själv på Solvallas stora bana och tävla mot kompisarna – med pigga travponnys.

Superjulklappen: Åbytravet är en av de banor som arrangerar resor till Prix d’Amerique. Ni reser 23 januari från Landvetter och kommer hem på kvällen den 25 januari. Pris: 4995 kronor per person.

Lina Thorén/MINIMEDIA