”Visste inte att det var förbjudet”

Amatörtränaren Kurt Renström dömdes efter att ha använt grisfösare

Foto: KANAL75
Kurt Renström.
TRAV

Amatörtränaren Kurt Renström dömdes för brott mot djurskyddslagen efter att ha använt grisfösare på en häst på Bergsåker.

Domen blev sex månaders avstängning och 40 dagsböter.

– Jag visste inte då att det var förbjudet att använda grisfösare på det sättet, säger han till Travronden.

Tränaren berättar för Travronden om händelsen den 19 april 1996. Kurt Renström testade grisfösare på ett kallblodigt sto inne på Bergsåkers travbana.

Han hade försökt köra premielopp med hästen, men hon stannade i sista sväng. Då kom han på idén med att testa grisfösare.

– Det hade effekt och hon stannade inte något mer i sista sväng, men hästen var i grunden istadig och kom aldrig till start, berättar han för tidningen.

Stängdes av

Vittnen såg vad tränaren hade gjort och rapporterade att hästen hade varit orolig och försökt sparka Renström. Han hade även tappat ett föremål på banan.

STC dömde honom till sex månaders avstängning och hans hästar fick startförbud. Han åtalades för brott mot djurskyddslagen och dömdes av Sundsvalls tingsrätt till 40 dagsböter.

– Jag hade mycket väl kunnat neka till anklagelserna, men jag stod för det jag hade gjort. Jag erkände och tog mitt straff. Då visste jag inte att det var förbjudet att använda grisfösare på det sättet, säger han till Travronden.

Hört rykten

Han har aldrig sett någon annan travtränare använda sig av grisfösare.

– Men man har ju hört rykten och i mina ögon finns det inga som helst tveksamheter om att det har förekommit, säger han till tidningen.

När hans fall upptäcktes gick många travtränare ut och berättade hur det gick till när man använder sig av en grisfösare.

– Deras stora detaljkunskaperna tyckte jag tydde på att väldigt många kände till företeelsen och att den använts i viss utsträckning, säger han till Travronden.

Han väljer att gå ut med sitt namn och berätta om händelsen eftersom många travtränare förnekar att grisfösare förekommer inom travet.

– Alla som varit med i sporten har känt till att det förekommit. Även om det inte är lika vanligt som för 30-40 år sedan, så är jag säker på att den här metoden fortfarande används. Det finns det ingen tvekan om, säger Renström till Travronden.