Commander Crowe startar i Frankrike

Foto: Kanal75
Commander Crowe och Johnny Takter vid en tidigare start. Nu ska segermaskinen prova lyckan i Frankrike – med en fransk kusk.
TRAV

Sveriges bäste travare ska få prova lite tuffare internationell konkurrens för första gången.

Nu på söndag startar Commander Crowe i ett långlopp på Parisbanan Vincennes.

– Det blir ett intressant test om han klarar den långa resan och konkurrensen där nere, säger tränaren Petri Puro.

Commander Crowe, med 26 segrar på 27 lopp, har bara startat en gång utomlands hittills i karriären. I maj fick fuxen åka en kortare tripp över sundet till Köpenhamn för en start på Charlottenlunds travbana. Det blev en lätt match.

Tidig morgon annandag jul rullar Petri Puros hästbuss från Halmstad för en betydligt längre resa.

Loppet Commander Crowe är anmäld till i Frankrike heter Prix De Bar-Le Duc. Distansen är 2850 meter och fuxen står med 25 meters tillägg i loppet vars förstapris är drygt en halv miljon kronor.

”Vi måste prova”

Commander Crowe vann V75 på Solvalla den 20 december. Efteråt sade Petri Puro att han var sugen att prova lyckan i Frankrike.

– Det är normalt sett lite för tätt att starta med bara åtta dagars mellanrum för honom. Men hästen har ätit bra och känts så fin i de lättare jobben jag gett honom i veckan att jag vill göra slag i saken. Vi måste prova, säger Petri Puro som har hästens skötare Heidi Sandberg med sig som enda hjälp under resan.

Takter inte med

Kusken Johnny Takter får stanna hemma den här gången.

– Johnny är förstekusk på hästen men efter att ha funderat ett längre tag beslöt jag att det var bäst att låta en fransk kusk köra den här gången. Det puffas och skuffas i loppen där nere och den franska voltstarten är svår. Ja, Frankrike är ett speciellt land på många sätt...och det är inte säkert att hästen klarar det heller.

Kusken som får förtroendet den här gången heter Franck Nivard. Det handlar om en av kusktopparna i Frankrike som vinner många lopp just nu på huvudstadsbanan Vincennes

Fler franska lopp?

Dagen efter loppet, måndag, rullar hästbussen tillbaka hem till Halmstad igen.

– Efteråt får vi utvärdera och se om han ätit, druckit och tagit loppet och resan på rätt sätt. Om allt går bra får vi kanske börja titta framåt på andra lopp i Frankrike i vinter, säger Petri Puro

Mikael Wikner/Kanal75