”Underkänt av de andra tränarna”

Foto: Kanal75
Kari Lähdekorpi är glad över att han både har blivit allsvensk tränarchampion och även vunnit tränarligan på V75.
TRAV

Kari Lähdekorpi har dubbel anledning att fira.

Han har avgjort det allsvenska tränarchampionatet.

Dessutom han vunnit den prestigefyllda V75-ligan.

– Det är underkänt av de andra tränarna att jag blir champion, säger Lähdekorp

Halmstadtränaren har haft en tuff kamp med Stig H Johansson de senaste veckorna.

Men efter lördagens V75-omgång på Solvalla är tränarchampionatet avgjort. Kari Lähdekorpi är den tränare vars hästar har sprungit in mest pengar och tagit flest segrar i år. Per den 27 december har det blivit 318 segrar och 30,7 miljoner kronor inkört.

Stig H:s stall har dragit in 30,2 miljoner.

– Jag har räknat på det och inte ens teoretiskt kan Stig H komma ifatt. Vi leder med en halv miljon och startar 28 hästar fram till och med onsdag. Det känns faktiskt jäkligt roligt, säger Kari Lähdekorpi.

Han tillägger dock snabbt:

– Fast egentligen är det underkänt av de andra stortränarna att de låter mig vinna. Titta bara på mitt hästmaterial och jämför med deras. Sådana bra hästar som de har får jag bara se på bilder. Jag får hålla tillgodo med det som blir över.

– Därför känns det lite konstigt att jag slår de fem tränare som är nominerade till Årets Tränare. Jag säger dock inte att jag ska vara nominerad heller för mitt stall har inte vunnit ett enda storlopp i år. Vi har tagit många segrar och gnetat ihop pengarna.

Men då måste du ju vara så mycket bättre än de andra, eller?

– Njae, det vet jag inte. Vi jobbar i alla fall dubbelt så hårt. Vi startar många hästar och reser kors och tvärs över landet. Det är påfrestande för personalen men det gör ett toppenjobb allihop. Jag hoppas och tror att mitt rekord för antalet segrar kan bli svårt att slå framöver.

Bäst även på V75

I årets sista V75-omgång klev Kari Lähdekorpi även förbi Timo Nurmos i V75-ligan. Visserligen körs det ett rikstotolopp på nyårsafton, men där har Nurmos ingen häst med samtidigt som Lähdekorpi har två till start. I tisdags vann Lähdekorpi-tränade Bring Me Back ett lopp i den extra V75-omgången. Under lördagen fick Stormningen en seger, efter att Korok diskats för trängning på upploppet. Därmed har Kari Lähdekorpi tagit 32 tränarsegrar på V75 i år. Timo Nurmos har 31 triumfer.

- Det var kul att vinna den också. Samtidigt gick min anställde Rasmus Svensson upp i topp i skötarligan. Hans passhästar har vunnit åtta V75-lopp under året, säger Lähdekorpi.

Vad har varit årets största glädjeämne för dig?

– Utan tvekan när min dotter Maija vann Elitloppet med sin ponny. Det slår ut allt annat

Michael Carlsson