”Plåt-Sven” har gått bort

Travtränaren blev 77 år

Foto: KANAL75
Sven S E Andersson blev 77 år gammal.
TRAV

En av Sveriges skickligaste hästkarlar är död.

Rommetränaren Sven E S Andersson somnade in under julhelgen efter en tids sjukdom.

Sven E S Andersson eller "Plåt-Sven" som han kallades inom travsporten verkade hela sin karriär som amatör. Han höll till på sin gård två mil söder om Ludvika och tränade aldrig mer än ett par, tre hästar åt gången. Trots det nådde han framgångar som få andra.

Vid sidan av sitt yrke som plåtslagare tävlade Sven Andersson i yngre år mycket framgångsrikt med brukshundar. Astma tvingade honom att byta bana och valet föll på travet.

Den första stjärnan Abbey Rozz blev en V65-profil under slutet av 1980-talet och tog flera segrar i gulddivisionen. Sedan fortsatte "Plåt-Sven" att forma topphästar i strid ström. Seth Bowl var en kulltopp som fortsatte tävla framgångsrikt som äldre och sprang in över sex miljoner kronor.

Sethsuit blev också miljonär och vann bland annat Treåringseliten under elitloppshelgen medan Calypso Capar segrade storlopp i Italien som tvååring.

Dennes lillebror Lord Capar är ännu mer framgångsrik. Med 17 segrar på 22 starter och 3,3 miljoner intjänat flyttades han på grund av Anderssons sjukdom till Stig H Johansson i början av november. "Plåt-Svens" andra häst Baron Lux har också inlett sin karriär mycket lovande och nominerats till titeln "Årets Tvååring" 2008.

"Hade en speciell känsla"

Sofie Österberg arbetade hos "Plåt-Sven" under de sista tio åren och skötte alla hans topphästar.

– Jag kan inte riktigt förklara varför han alltid lyckades. Han hade på något sätt en speciell känsla. Framförallt fokuserade han på det mentala, att få kontakt med hästen. Jag tror inte det finns många som lagt ner så många timmar per dag för varje häst bara för att de ska trivas och må bra.

"Plåt-Sven" Andersson blev 77 år.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM