TUNGVIKTSMATCHEN

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Det var uppmålat som året tungviktsmatch på Åbytravet.

Och vilken fight Triton Sund och Commander Crowe bjöd på.

– Ingen av Commander Crowe och Triton Sund ville förlora och det mest rättvisa hade kanske varit dött lopp, sa Triton Sunds tränare Stefan Hultman efter det makalösa loppet.

Det var den elfte oktober på Åbytravet.

Mycket folk på läktarna och de flesta hade kommit för att se en sak – tungviktsmatchen mellan segermaskinen Commander Crowe och styrkefenomenet Triton Sund.

På förhand var duellen uppmålad som en tungviktsmatch. Och vilken fight det blev.

Galopp

Det började illa för Stefan Hultmans Triton Sund som olyckligt tog några galoppsteg inledningsvis och tappade många meter och hamnade mitt i fältet. Commander Crowe, som startade från spår fyra, fick en bra start och var snabbt framme utvändigt ledande Quarcio du Chene. Men när alla trodde att Johnny Takter skulle köra Commander Crowe till ledningen så blev Quarcio du Chene stekhet i ledningen och Takter fick snällt nöja sig med att sitta utvändigt ledaren. Loppet gick i ett rasande tempo och när 600 meter återstod av loppet sände Örjan Kihlström fram Triton Sund i spåren. Via en enorm långsida kom han fram utvändigt Commander Crowe som då knäckt ledande Quarcio du Chene. Sida vid sida kom de två superhästarna in på upploppet.

Mitt på upploppet var hästarna jämsides och när de skar mållinjen var det omöjligt att avgöra vem som hade nosen först. Resultatet dröjde några minuter innan spekaren ropar ut:

– Vinnare nummer två, Triton Sund.

”Mina glasögon fick sig en rejäl törn”

Stefan Hultman, som tränar Triton Sund, var med i TV4 som direktsände loppet. När resultatet kom fullkomligt exploderade Hultman och slängde sig över spelexperten Micke Nybrink och programledaren Patric Skoglund.

– Mina glasögon fick sig en rejäl törn och Hultman höll på att välta bordet. Jag blev halvmosad kan man säga. Men det är värt det. Jag tycker det är roligt när människor visar känslor och det gör Stefan Hultman både i medgång och motgång. Travet behöver verkligen det så det gör inte så mycket att mina glasögon kom i kläm, det var det värt. Jag är inte så stor så det var väl mest jag som hamnade i kläm mellan Hultman och Nybrink, sa Skoglund efter sändningen till Trav365.

”Helt fantastiskt”

Stefan Hultman förklarade senare sin glädje.

– Ingen av Commander Crowe och Triton Sund ville förlora och det mest rättvisa hade kanske varit dött lopp. Triton slår en av världens bästa hästar och gör det med 20-30 meters galopp. Båda två stred till sista blodsdroppen och man ser när de passerar mållinjen att Triton sträcker fram huvudet medans Commander Crowe drar ihop huvudet. Det är nog det som avgör vem som vinner. När jag som gammal farbror sitter i gungstolen hemma så kommer jag komma ihåg det upploppet. Det var helt fantastiskt, sa Stefan Hultman.

FAKTA

Årets snackisar

Trav365 listar årets största travsnackisar. Hästar, kuskar och prestationer som vi minns lite extra från året som gått.

Vi börjar med tiondeplatsen och räknar ner till årets största snackis.

1.

2.

3. Tungviktsmatchen mellan Commander Crowe och Triton Sund.

4. Maharajahs sagolika säsong.

5. Open Stretch-debatten.

6. Explot Caf vann Elitloppet – med punktering.

7. Solvalla flyttar.

8. Bazires trängningar i de svenska loppen.

9. Dvärgbråket i TV4.

10. Ludde satte fransmannen på plats.