Ny Turbo ska föra Witasp till toppen

Foto: Lars Jakobsson/KANAl75
Leif Witasp och Turbo Viking.
TRAV

– Det känns skönt att det börjar ett nytt år nu, 2008 vill jag bara glömma.

Leif Witasp är allt annat än nöjd när han ser tillbaka på säsongen.

Däremot tänker han sätta en snygg punkt med sin nya stjärna Turbo Viking.

– På onsdag ska vi plocka fram det där lilla extra, lovar Leif inför årets sista lopp.

Stall Witasp har under den senare delen av 2000-talet stadigt legat strax under fyra miljoner kronor inkört per säsong. I år ser det tveksamt ut om man orkar över tre miljoner.

– Jag är inte nöjd. Varför det gått sämre är svårt att peka på, jag tycker att mycket tillfälligheter spelat in. Några av mina bästa hästar har varit skadade, dessutom fick vi infektioner i somras och tvingades stänga ner hela stallet några veckor. Plus att jag tycker vi haft dåliga startspår sedan i midsomras.

Bara elände alltså. Ändå verkar Rättviks-tränaren se ljust på framtiden. En anledning kan nog vara åldersfördelningen i stallet. Över hälften av de 51 hästarna är idag tre år eller yngre. Ingen är äldre än sex år.

– Det är en medveten planering. Jag har uppmanat mina hästägare att satsa ungt och de har lyssnat vilket jag är väldigt glad över. Numera finns det så många duktiga tränare i landet att det är väldigt svårt att förbättra färdiga tävlingshästar. Då vill jag hellre forma dem från början. Sedan tycker jag det är mycket roligare att tävla i årgångsloppen än att vara med på V75.

Följer i pappas fotspår

Bland de 14 hästarna som fyller tre år vid årsskiftet är Turbo Viking den mest framgångsrike med 310 000 kronor på kontot. Hans pappa heter Turbo Sund och var Witasps stora stjärna för några år sedan. Som treåring tillhörde han de absoluta topparna i landet, men hästen utvecklades aldrig till en äldre stjärna och lade för ett år sedan tävlingsskorna på hyllan med 3,5 miljoner på kontot. Nu verkar han som avelshingst i Italien och Turbo Viking är från första kullen då Turbo Sund kombinerade tävling med avel. Givetvis undrar man om det finns några likheter mellan far och son.

– Båda är lugna, fina och lättränade. På det sättet påminner de om varandra. Men Turbo Sund hade ett annat tryck i aktionen och jag ser inte samma grundkapacitet i Turbo Viking även om han är talangfull.

Det betyder inte att Leif är främmande för att sonen kan nå lika långt som pappa.

– Turbo Sund drabbades av transportsjuka som unghäst som blev aldrig samma häst efter det. Han blev istället hetsig och nådde aldrig sin fulla potential. Om Turbo Viking får vara frisk är det inte omöjligt att han kan tjäna lika mycket pengar.

Vet vad som krävs för seger

Ett steg på vägen kan tas på onsdag. Seger i finalen Morgondagens Stjärna (V65-4) ger 100 000 kronor vilket också bör hjälpa stallet över "skamgränsen" tre miljoner. I sin senaste start för två veckor sedan delade Turbo Viking segern i ett annat stort tvååringslopp på Solvalla.

– Han var inte fokuserad då, sprang och väntade in motståndarna och vinglade hela upploppet. Det berodde på att jag plockat bort det helstängda huvudlaget. Detta för att hästen blev skrämd för några starter sedan. Nu kommer jag att sätta på ett norskt huvudlag istället, för att få honom stabil från början och skärp till slut. Jag tror det kan vara det där lilla extra som behövs för seger.

Med till Solvalla på nyårsafton följer även en av stallets åldringar, femårige Toast Master som startar i V64-3.

– Han har spurtat starkt två gånger i rad. Läget är lite lurigt med springspår på tillägg, men han kan öppna ganska snabbt. Om jag prickar rätt från början och vi får en fin position är jag inte främmande för att han kan överraska, säger Leif.

Efter Solvallas tävlingar väntar hemfärd till Dalarna och nyårsfirande. Och för att Leif Witasp om ett år ska kunna se tillbaka på ett lyckat 2009 krävs en sak:

– Vi ska vinna ett av de stora årgångsloppen, det har jag bestämt mig för.

Fotnot:

Notera att tävlingarna körs tidigare än vanligt på nyårsafton. Första start på Solvalla är 14.20, spelstopp för V64 15.00.

Robin Johansson/Kanal75