Kihlström: Aldrig kört en bättre häst

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Örjan Kihlström och Maharajah.
TRAV

Han utklassade sina konkurrenter i E3-finalen – och fick Örjan Kihlström att gråta glädjetårar.

Han utklassade sina konkurrenter i Kriteriet – och fick Stefan Hultman att gråta glädjetårar.

Maharajah var den stora kungen under 2008.

– Jag tror inte jag har kört en häst som är i närheten av Maharajah, säger Örjan Kihlström.

Maharajah betyder ”stor kung” och det passar perfekt på Stefan Hultmans treåriga stjärna.

Maharajah inledde karriären med att galoppera i sin första start. Men i den andra starten kom första segern och den blev, precis som många andra, helt överlägsen. Den gången betalade Maharajah över tre gånger pengarna och de spelare som redan då visste hur bra Maharajah var fick rejält betalt.

E3

Den första riktigt stora uppgiften för Maharajah kom den 28 juni på Bergsåker. Maharajah startade då som storfavorit i E3-finalen. Efter en mycket lugn start hamnade Örjan Kihlström och Maharajah bland de sista men när Kihlström sände iväg sin häst i spåren gick det undan. Kihlström satt helt still i vagnen men ändå rundande Maharajah sina motståndare och vann åkandes på 1.13,6. Efter loppet fick publiken se en rörd Örjan Kihlström i segerintervjun.

Kriteriet

Efter segern i E3 gjorde Maharajah flera starter på Solvalla och samtliga slutade med seger. Maharajah blev den stora snackhästen och frågan alla ställde sig var:

Hur bra är Stefan Hultmans monsterhäst?

Den femte oktober på Solvalla skulle svaret komma. Då startade Maharajah som favorit i Kriteriet och det slutade precis som vanligt – med seger. Efter en lugn start så krossade Maharajah sina konkurrenter sista varvet och vann helt överlägset. Efter loppet grät Stefan Hultman glädjetårar och det uppstod glädjeyra i Solvallas vinnarcirkel. Den annars så sansade Örjan Kihlström sa så här efter loppet.

– Han har en motor i sig som är helt enorm. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har försökt att hålla på det, men nu ska jag inte krångla något mer, jag tror inte jag har kört en häst som är i närheten av den här.

Halsinfektion

Efter segern i Kriteriet var Stefan Hultman inne på att ställa av sin häst och i stället ladda för nästa år. Men Maharajah tränade och agerade så fint att Stefan Hultman valde att starta sin häst i en Breeders' Crown-semifinal. Maharajah agerade segt och stinglöst i loppet och slutade tvåa men lyckades kvala in till finalen som skulle avgöras någon vecka senare.

Maharajah kollades upp av en veterinär och det visade sig att han hade drabbats av en halsinfektion och Stefan Hultman valde då att stryka sin häst från finalen. Maharajah fick inte avsluta året med seger men alla kommer ändå ihåg hans makalösa säsong där han krossade sina konkurrenter.

Maharajah vintertränas nu hemma på Menhammar och meningen är att han ska årsdebutera i april nästa år i Kungapokalen. Frågan är om Maharajah ska vara lika överlägsen där också?

FAKTA

Årets snackisar

Trav365 listar årets största travsnackisar. Hästar, kuskar och prestationer som vi minns lite extra från året som gått.

Vi börjar med tiondeplatsen och räknar ner till årets största snackis.

1.

2.

3.

4. Maharajahs sagolika säsong.

5. Open Stretch-debatten.

6. Explot Caf vann Elitloppet – med punktering.

7. Solvalla flyttar.

8. Bazires trängningar i de svenska loppen.

9. Dvärgbråket i TV4.

10. Ludde satte fransmannen på plats.

ARTIKELN HANDLAR OM