Ludde: Jag kommer sakna min kompis

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

I fredags lämnade Lutfi Kolgjini bomben: Going Kronos lägger skorna på hyllan.

Nu pratar ”Ludde” ut om tiden med Going, saknaden av sin kompis och framtiden.

– Jag saknar Going som fan, han blev som en kompis för mig, säger han.

Fredagen den 21 november 2008 blev en dag den svenska travpubliken sent kommer att glömma. Då lämnade Lutfi Kolgjini och ägarna beskedet att Going Kronos lägger skorna på hyllan.

Beskedet gjorde många travälskare ledsna. De ville se mer av Going Kronos men beslutet är taget och Lutfi Kolgjinis superstjärna har tagit sitt sista steg på tävlingsbanan.

Going Kronos dominerade totalt som treåring och vann 10 av 12 starter det första året på tävlingsbanan. Going Kronos satte två världsrekord under sin tävlingskarriär och som treåring var det många som sa att Going Kronos var den värsta häst de någonsin sett.

Men Going Kronos tog aldrig steget från superlöfte till superstjärna. Han sprang in mycket pengar men han vann aldrig något större lopp som äldre häst. Han deltog i två Elitlopp men lyckades inte fullt ut där heller. Going Kronos senaste start skedde på Tingsryd den 17 augusti i år och det skulle visa sig vara den sista starten någonsin. I fredags tog ägarna till hästen beslutet att låta Going Kronos gå till avelsarbete och helt sluta tävla.

”En av världens bästa treåringar”

Hästens tränare Lutfi Kolgjini är känd för sin frispråkighet och nu talar han ut på Trav365 om, tiden med Going, saknaden av sin kompis och framtiden.

Hur känns det att Going Kronos blir avelshingst?

– Det är inte det roligaste som hänt men jag har inga problem med att gå vidare i texten. Jag står inte och faller med en häst utan det gäller att gå vidare.

Hur tror du det kommer gå för honom i aveln?

– Han har stor potential att lyckas i aveln. Det som krävs är gener och talang och det har verkligen Going. Det vore fantastiskt om Going Kronos kunde bli en lika bra avelshinst som sin pappa Viking Kronos. Vikingen är världens bästa avelshinst så det duger bra om Going blir nästan lika bra.

Om du fått valt pappa på en häst, hade du valt Going Kronos eller Viking Kronos då?

– Jag hade nog valt Viking för han har visat sig vara världens bästa avelshingst som sagt. Men för spänningens skull kanske man ändå skulle valt Going…

Vad gör Going Kronos nu?

– Han står på Menhammar och har det bra. Hans avelsarbete börjar i februari. Menhammar är ett av världens bästa stuterier och jag vet att han har det bra där. Fram tills februari kommer han bara få mysa och ha det bra.

Fick han någon gång visa sin hela kapacitet?

– Nej, det fick han tyvärr inte. Det blev lika som för hans pappa. Vikingen fick inte heller han visa hur bra han var.

Vad tänkte du när han var så suverän som treåring?

– Jag tänkte: Herregud, har det någonsin funnits en bättre häst. Jag tycker Going Kronos är en av de bästa treåringarna – genom alla tider. Så bra som han var som treåring så hade jag inte varit rädd för att möta någon treåring i världen i någon årgång.

Du matchade Going i hårda lopp, var det rätt val?

– Jag hade kunnat fortsätta lallat i fyra och femåringslopp med honom men det är inte min stil. Hade jag gjort det hade han förmodligen varit obesegrad ännu men jag valde inte den vägen.

Kommer du sakna honom?

– Ja, jag saknar honom som fan redan nu. Jag brukade alltid kolla ut över hans hage när jag var ute och körde andra hästar. Jag såg honom då springa i sin hage och leka så det är klart det blir tomt nu. Jag brukade gå ner och leka med honom i hagen och han blev som en kompis för mig. Även mina barn kommer sakna honom. De brukade vara med mig och leka med honom. Going Kronos är en fantastisk individ. Jag kommer sakna min kompis.

Till sist, vad säger du till dem som är ledsna över att han slutat tävla?

– Jag säger till dem att allt har sin tid och vi får vara glada över den tid vi fått med Going. Han kommer fortsätta ha det bra och det kommer förhoppningsvis komma flera stjärnor efter honom, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.