”Travet är min största hobby”

Foto: ANDERS WEJROT
TRAV

Han blev hjälte i OS-finalen 1994 i Lillehammer.

Nu, 14 år senare, är det trav som gäller för hockeyhjälten Tommy Salo.

– Trav är min största hobby och jag äger sex hästar, säger Tommy till Trav365.

Året var 1994.

Sverige mötte Kanada i OS-final i ishockey. En match som skulle gå till historien som en av de bästa hockeymatcherna genom tiderna.

I laget fanns då en ung målvakt vid namn Tommy Salo och en supertalang vid namn Peter Forsberg.

Matchen gick till straffar och det var dessa två ungdomar som skulle bli de stora hjältarna och ge Sverige ett OS-guld i ishockey. Lagen följdes åt till den sjunde straffomgången där Peter ”Foppa” Forsberg la en magisk straff som grundlurade Kanadas målvakt Corey Hirsch. Forsbergs mål innebar ledning för Sverige och när Paul Kariya skrinnade ut på isen för att lägga Kanadas sjunde straff hade han en enorm press på sig.

Hjältarna blev travfrälsta

Kariya måste göra mål – annars går guldet till Sverige.

Tommy Salo slänger sig ned och sprattlar med benen och lyckas få Paul Kariyas skott på vänstra benskyddet. OS-guldet till Sverige och ett enormt jubel bland de svenska spelarna och coachen Curre Lundmark. Hela Sverige firar ett svenskt OS-guld i hockey och spelarna blir hyllade som hjältar när de kommer hem till Sverige.

Nu, 14 år senare, är OS-hjältarna Tommy Salo och Peter Forsberg två stora travfantaster och båda äger flera travhästar. ”Foppa” äger bland annat Hambletonian-tvåan Adrian Chip som tjänat över 8 miljoner kronor – trots att han bara är fyra år gammal.

Tommy Salo äger sex stycken travhästar. Ingen är av Adrian Chip-klass ännu men flera lovande travare är på gång.

– Sir Tilly som tränas av Glen Norman är den som ser mest lovande ut av mina unghästar, säger Tommy Salo.

Vad heter dina andra hästar?

– Warren Boko, Dollar Sund, Lord Stanley, M.T.Evita och Zeta Boko.

Hur länge har du varit intresserad av trav och vad är det som lockar?

– Jag har varit intresserad i 10-15 år. Jag har en kompis som jobbar med det här. Han heter Peter G Norman. Det är spänningen som lockar. Att följa sin häst från första steget fram till start. Allas dröm är väl att få gå till vinnarcirkeln en Elitloppshelg.

– När jag spelade hockey i Modo så gav Peter G Norman mig en vinnare. Han sa den här ska du spela, den vinner. Jag spikade den och hästen dog mitt i loppet. Så man kan säga att jag sprack helt och hållet.

Spelar du mycket?

– Ja, det gör jag. Men summorna vill jag hålla för mig själv.

Hur stor är den största vinsten?

– Jag vann närmare en miljon på V75. V75 är det bästa spelet men jag gillar även V5.

Peter Forsberg, Tony Mårtensson, Kristian Huselius och Henrik Zetterberg är bara några hockeyspelare som äger hästar, varför tror du hockeyspelare blir travintresserade?

– Jag vet inte. Det finns ju rätt så många hockeyspelare. Men det är väl det här med spänningen som gör det roligt. Jag ägde en häst som heter Roi d'Inverne tillsammans med Peter ”Foppa” Forsberg förut. Den vann något V65 lopp och det är väl det största lopp jag vunnit som hästägare ännu.

Valde Warren Boko istället för Wellino Boko

I kväll på Färjestad ska Tommys häst Warren Boko ut och kvala. En häst som var mycket lovande från början. Men mycket strul har satt stopp för hans karriär.

– Ja, det var en lovande häst från början. Vi fick förfrågan om att köpa honom eller Wellino Boko (tvåa i Derbyt) och vi köpte Warren Boko. Han var billigare än Wellino Boko. Warren gick sönder när han stod i stallgången och så har han haft problem med halsen och är opererad. Han skulle ut och tävla för några månader sedan men då blev han sjuk. Det har strulat mycket för honom.

Vad gör du annars när du inte kollar på trav?

– Jag tränar Kungälvs A-lag i hockey. Vi spelar i division ett och det är väldigt roligt. Det är tre omgångar kvar av serien och fyra lag går vidare till nästa serie och vi ligger femma så det är hårt, säger Tommy Salo till Trav365.

Den 20 december avgörs V75 på Åbytravet. Vill du ha extrapengar till julklappar ska du då klicka dig in på Trav365. Då kommer Tommy Salo ge Trav365:s läsare sina bästa vinnare.