Miljonärernas heta hobby: Travhästar

Foto: KANAL75
TRAV

Travet har blivit miljonärernas nya hobby.

I tidningen Affärsvärlden berättar flera kända personer om sin satsning på trav.

– En bra moderslinje är viktig, säger Karl-Erik Bender.

När man köper en häst så är det långt ifrån en garanti att man ska göra en ekonomisk vinst.

Av alla travhästar som föds i Sverige på ett år kan endast sju procent bära sina egna kostnader.

Storsatsar

Men trots det satsar kända affärsmän på travet.

I tidningen Affärsvärlden berättar flera välkända namn om sitt hästägande.

Karl-Erik Bender, ägare till takpanneföretaget Benders, har sedan 80-talet storsatsat på hästägande. Karl-Erik satsar mycket på uppfödning av hästar och han tycker det är roligt att följa hästarna från de är små barn till de är redo att tävla som äldre hästar.

– Den viktigaste faktorn för att lyckas med avel är att stoet ska vara rejält i storleken.

Men köper man en unghäst så får man räkna med stora utgifter innan hästen börjat tävla. Vill man ha spänning direkt så kan man köpa en äldre häst som redan är mogen att tävla. Men ska man köpa en starthäst ska man enligt Bender passa sig för att köpa franska hästar.

– Många av de franska hästarna har ett svårt humör och svårt att sätta benen rätt, de kommer ofta inte ens till start. Det finns svenska tränare som inte tar emot franska hästar på grund av det , säger Bender till affärsvärlden.

På söndag avgörs storloppet Svenskt Travderby på Jägersro. Vinnaren tar hem 1,6 miljoner kronor på de tre minuter som loppet tar att springa. Margareta Wallenius-Kleberg har fött upp det enda stoet i loppet, Lie Detector, som tillhör en av förhandsfavoriterna. Direktören Göran Falk, som äger Falkbolagen, har även han en häst till start. Han äger Lass Inspiration som är en outsider.

Wallenius-Kleberg

Men det är inte bara Karl-Erik Bender som är en känd affärsman som satsar på hästar.

Walleniusrederiernas huvudägare, miljardärskan Margareta Wallenius-Kleberg, är en stor travälskare och hon satsar hårt på uppfödning av hästar. Hon har det största stuteriet i Sverige med hundratalet fölston och hennes hästar springer in mest pengar i Sverige. Margaretas stuteri heter Menhammar och ligger utanför Ekerö i Stockholm.

Rune Andersson, styrelseordförande i Electrolux och Plannja, äger företaget Mellby Gård AB som storsatsar på hästar. Rune är bland annat med och äger en av världens bästa hästar, Going Kronos, som tränas av Jägersrokändisen Lutfi Kolgjini.

Björn Nordstrand, tidigare vd i TV4 och delägare i Hotel Tylösand, har i många år varit stor hästägare och ägde bland annat Anders Crown som tävlande framgångsrikt i början av 90-talet.

Nu har Nordstrand köpt 40 procent i Commander Crowe. Commader Crowe tränas av Petri Puro och ses som den bästa hästen i landet för dagen. Nordstrand köpte in sig i Commander Crowe för flera miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM