”Ingen respekt för Triton Sund”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Triton Sund radar upp storsegrar hemma i Sverige.

Nu laddas han mot världens största travlopp – Prix d'Amérique.

Men fransmännen är inte rädda för att möta den svenska stjärnan.

– De har ingen respekt alls för Triton, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

I lördags tog Triton Sund sin nionde Gulddivisionsseger för året och Stefan Hultmans superstjärna fortsätter imponera. Triton Sund har utvecklats enormt under 2008 och har i år tjänat över 4 000 000 kronor.

Stefan Hultman har under flera månader haft ett lopp i sikte för sin stjärna.

Prix d'Amérique.

Ingen respekt

Världens största travlopp Prix d'Amérique avgörs sista söndagen i januari och meningen är att Triton Sund ska göra ett lopp till innan det bär av till Paris. Men de franska tränarna och experterna har ingen respekt för den svenska stjärnan.

– Nej, de har ingen respekt alls för Triton Sund. Det var länge sedan en svensk häst övertygade i ett stort lopp i Frankrike och de vill se honom först på fransk mark innan de tror på honom. Men i nuläget har de ingen respekt för honom. De svenskar som kommer spela honom i Prix d'Amérique kommer få ett högt odds, säger Anders Lindqvist.

Tror du Triton Sund kan vinna Prix d'Amérique?

– Han är inte chanslös. Det var många av favoriterna som såg tråkiga ut i lördagens storlopp Prix du Bourbonnais så chansen finns för Triton. Men nackdelen är att Hultman inte kan styra träningen inför loppet lika bra som de franska kan. Vädret kan ställa till det för Triton Sund. Men går allt perfekt och han får rätt lopp så är han med och slåss om segern.

Prins Jede – Lindqvists favorit

Årets Prix d'Amérique ser öppnare ut än någonsin. En av förhandsfavoriterna, Exploit Caf, gjorde ett mycket tveksamt intryck i den senaste starten. Anders Lindqvist tror inte på Exploit Caf – i stället tror han på en femåring vid namn Prins Jede.

– Det är en femåring som haft mycket otur då han blivit tvångsstruken några gånger. Det är en helfransk häst som är urstark. Han är som en björn. Det är min favorit till att vinna Prix d'Amérique i nuläget.

Vilka av de andra franska hästarna ska Stefan Hultman se upp med?

– Paris Haufor är även den fem år. Han har gått fruktansvärt bra och är en enorm häst. Sedan har vi en häst som heter Qualmio de Vandel som vann ohotad senast och imponerade stort. Det är en fruktansvärt stark häst som blir att räkna med. Ready Cash vann Kriteriet i söndags och det kan vara en ny stjärna. Han är bara tre år nu men det skulle vara fräckt att se honom starta i Prix d'Amérique. Hjärtat säger att han vinner, det skulle vara så kul. Sedan är Olga du Biwets är jämn och säker.

Om man skulle placera in Triton Sund bland de här franska monstren, vart skulle han hamna då?

– Jag placerar honom på femte plats. Olga du Biwets hamnar han före, men de fyra andra franska hästarna känns hetare än Triton Sund, säger Anders Lindqvist till Trav365.