Stig H: En hästkarl ut i fingerspetsarna

Foto: KANAL75
TRAV

Sven E S Anderssons bortgång har fått trav-Sverige att sörja.

En av landets största tränare genom tiderna, Stig H Johansson, berättar för Trav365 om sina minnen av ”Plåt-Sven”.

– Han var en fantastiskt duktig tränare och en hästkarl ut i fingerspetsarna, säger Stig H.

Sven E S Andersson, eller ”Plåt-Sven” som han kallas, hade under en längre tid varit svårt sjuk och under julhelgen somnade han in.

”Plåt-Sven” var en mycket duktig amatörtränare som gång på gång fick fram stjärnor i sitt stall. Sven höll till några mil utanför Ludvika där han tränade sina hästar på sin gård. Hans koncept var att aldrig ha mer än ett fåtal hästar i träning samtidigt. Men trots ett fåtal hästar i träning nådde han fantastiska framgångar och det senaste året har hästar som Baron Lux och Lord Capar funnits i hans träning. Lord Capar är en av landets bästa treåringar medans Baron Lux räknas till eliten bland tvååringarna.

Tränade metodiskt

När ”Plåt-Sven” blev sjuk så valde han Stig H Johansson träna Lord Capar. Stig H har flera minnen av ”Plåt-Sven”.

– Jag körde åt honom några gånger men det var länge sedan. Jag körde Abbey Rozz åt honom och Sven var en väldigt duktig tränare och det är ingen tillfällighet att han fått fram så många stjärnor. Han hade enorma kvaliter som tränare och var en hästkarl ut i fingerspetsarna, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Han tränade sina hästar metodiskt och med pulsklocka. Jag vet att han även var väldigt duktig med hundar så han var en djurmänniska på alla sätt och vis, säger Stig H Johansson till Trav365.